zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wiosenna zupa z fasolki mung

| 2 komentarze

Fasolka mung to jedna z moich ulubionych strączkowych. Jadam ją zarówno gotowaną  jak również w postaci podkiełkowanej. Bardzo odpowiada mi słodkawy smak jej kiełków przypominający smak świeżego, zielonego groszku. Teraz na wiosnę dodaje je niemal do wszystkich surówek i sałatek. W  fasolce tej cenię również to, że przed gotowaniem nie wymaga długiego namaczania, wystarczy tylko spłukać. Nadaje się więc do szybkich i zdrowych dań….

Fasolka mung jest szczególnie polecana na wiosnę. A to dlatego że doskonale oczyszcza wątrobę. Świetnie  nadaje się więc do wszelakich programów wiosennego odtruwania. Ogólnie, jak każda fasola jest cennym źródłem białka. Zawiera ponadto dużo witamin (A, B, C i E) i soli mineralnyc

Za faworyta wśród dań z jej udziałem uważam zupę, która oprócz  wspaniałego smaku ma jeszcze jedną zaletę: robi się ją naprawdę szybko. Polecam!

Zupa z fasolki mung

1 szklanka fasolki mung

1 sredni por

2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

1 korzeń pietruszki

1 ząbek czosnku.

łyżka masła lub oliwy

przypraw:; sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, majeranek.

Fasolkę wypłukać i wrzucić do gotującej wody. Marchewkę, seler naciowy i pietruszkę zetrzeć na tarce. Por (białą część) pokroić w pół krążki, posolić  i poddusić na maśle lub oliwie razem z czosnkiem, po czym dodać do zupy. Gotować aż fasolka będzie miękka (ok. 10-15 min). Dodać przyprawy.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.