„Kolor zielony jest pierwotnym i najbardziej chyba znanym symbolem nadziei. Harmonia, natura i uczucie spełnienia. Osoby lubiące kolor zielony to ludzie przyjaźni i bezkonfliktowi, stali w uczuciach i ceniący spokój. Lubią stałe związki i stabilizację. Jasna zieleń oznacza wierność i lojalność w stosunku do partnera.* Hmm.. to chyba o mnie:) ponieważ należę do osób które uwielbiają kolor zielony. Zarówno w przyrodzie jak i w kuchni. Dlatego tak kocham maj w którym to wszechobecna zieleń gości już od dłuższego czasu na moim talerzu: sałata, szparagi, młoda kapusta, szczypiorek… A dziś będą brokuły…Choć są bardzo zdrowe, po warzywa te sięgam raczej rzadko. Jednak teraz chyba to się zmieni, ponieważ pesto na które przepis zaraz podam naprawdę bardzo mi posmakowało. Jest doskonałe zarówno z makaronem, jak również jako pasta do chleba.
Większości z nas pesto kojarzy się z tradycyjnym włoskim sosem ze świeżej bazylii i orzeszków piniowych. To niewiarygodne, jak wiele rodzajów pesto istnieje. Właściwie wszystko zależy od naszej inwencji twórczej: można go przyrządzić z pietruszki, liści selera, liści rzodkiewki a także z brokuła.
Dla mnie Pesto z makaronem to ulubiony sposób na bardzo szybki a jednocześnie zdrowy i smaczny obiad.
Pomysł na brokułowe pesto pochodzi z jednego z moich ulubionych zagranicznych blogów kulinarnych: greenkitchenstories.com. Autorzy piszą, że jest ono świetnym sposobem na przemycenie nie koniecznie lubianych brokułów do menu dzieci. Podobno za nim przepadają.
Brokułowe pesto
Składniki:
1 spory brokuł
Garść orzechów laskowych
Kilka pędów świeżej bazylii
1/2 dojrzałego awokado (niekonieczne, ale ja akurat nie miałam z nim co zrobić)
Sok z ½ małej cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwy
2 łyżki wody
Sól, pieprz do smaku
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze nie dłużej niż 5 min. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucamy do Bendera lub malaksera i miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Doprawiamy do smaku jeśli potrzeba. Podawać z makaronem z mąki durum lub razowym BIO. Całość można posypać kiełkami z brokuła lub innymi.
*http://www.kolory.modne.biz
1 komentarz
Skomentuj