Po dłuższej przerwie zawsze ciężko mi się zabrać za blogowanie. Ostatnio każdą wolną chwilę poświęcam na czytanie, kartkowanie i zaznaczanie moich nowych książek kucharskich (o których nie omieszkam wspomnieć za czas jakiś), zaś po świąteczno- sylwestrowych popisach kulinarnych nie mam za bardzo ochoty na gotowanie wyszukanych potraw. Ale przyszedł w końcu czas aby przerwać ten marazm. Dziś mam dla Was coś absolutnie odlotowego: przepis na bolognese z kaszy gryczanej. Brzmi dziwnie ale jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu…
A przepis pochodzi z jednego z moich ostatnich nabytków książkowych, można powiedzieć prezentu gwiazdkowego od siebie samej, pod tytułem. „Zaskakująca kasza i ryż” autorstwa Marioli Białołędzkiej. Jest to pozycja szczególnie polecana dla osób ciągle jeszcze do kasz nie przekonanych. W książce znaleźć można nie tylko niesamowite przepisy z kaszą w roli głównej (np. sernik kokosowy z kaszy jaglanej, jaglany Lawasz, gryczany pudding, gryczana nutella, placki z dzikiego ryżu, czy chociażby prezentowane dziś bolognese z kaszy gryczanej), ale również ciekawe informacje o właściwościach i rodzajach kasz.
We wstępie autorka pisze: „W tej książce łącze kasze z warzywami i owocami, dzięki czemu uzyskujemy lekkostrawne, a jednocześnie pożywne potrawy które można polubić. Dodaję też kasze do różnych wypieków – w połączeniu z mąką pszenną czy kukurydzianą, wzbogacają ciasta, chlebki czy ciasteczka… Przepisy zawarte w książce z pewnością sprawią, że kasze wejdą na stałe do Waszego jadłospisu”
U mnie co prawda kasze goszczą w kuchni często i nie trzeba mnie do nich przekonywać, jednak z pewnością sięgnę po kolejne przepisy z tej książki którą Wam serdecznie polecam.
Składniki na 4 porcje:
Sos:
200g bakłażana
200g pieczarek (ja dałam boczniaki)
1 duża cebula
1 duży zmiażdżony ząbek czosnku
1 puszka pomidorów pelati
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1 łyżeczka wędzonej lub słodkiej papryki
1 duży liść laurowy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka melasy buraczanej lub miodu
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny (dałam 1 łyżkę)
3 łyżki oleju do smażenia
200g ugotowanej kaszy gryczanej
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka suszonej lub garść świeżej Bazyli
½ łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki oleju do smażenia
Natka pietruszki do posypania
Cebulę drobno kroimy, bakłażan i pieczarki ścieramy na tarce (ja użyłam boczniaków które pokroiłam w drobne paseczki). Pomidory z puszki miksujemy. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, kolendrę, kumin, liść laurowy i paprykę, krótko smażymy cały czas mieszając, następnie dodajemy bakłażan i grzyby. Po kilku minutach smażenia dodajemy zmiksowane pomidory, miód i sok z cytryny i dusimy jeszcze przez około 15min. na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowaną kasze gryczaną wrzucamy do malaksera, dodajemy bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, przyprawy, sos sojowy i miksujemy do momentu aż składniki utworzą coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Kruszonkę z kaszy podsmażamy na oleju około 3 min często mieszając. Usmażoną kruszonkę nakładamy na makaron ( ja podałam z makaronem chińskim z fasolki mung) i polewamy sosem pomidorowym. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
3 Komentarze
Skomentuj