zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Po weekendowa zupa z ciecierzycą

| 1 komentarz

W poniedziałek musi być zupa i basta! Po pierwsze po to, aby oczyścić trochę lodówkę po weekendzie, po drugie żeby przepchać trochę jelita po weekendowym łakomstwie. Tak więc co znalazłam dziś w mojej lodówce po weekendowych szaleństwach? Miseczkę ciecierzycy z sobotniego, humusu, resztki kaszy kukurydzianej na dnie torebki po wczorajszej polencie, kilka marchewek które ocalały podczas masowej produkcji marchewkowych żelek, 3 przywiędłe łodygi selera naciowego. Znalazło się też kilka zabłąkanych makaronów na spaghetti.    A co z tego powstało? Pyszna, gęsta i pożywna zupa z ciecierzycą i makaronem…Zapraszam!

Składniki:

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

2 marchewki

1 pietruszka

3 łodygi selera naciowego

1 cebula

Ząbek czosnku

2 łyżki oleju lub masła klarowanego

 makaron do spaghetti  (najlepiej pełnoziarnisty)-1 garść

Sól, pieprz, tymianek

2 listki laurowe

Kilka ziaren ziela angielskiego

1 łyżka octu winnego

2 łyżki kaszy kukurydzianej

 

Cebule kroimy w kostkę, seler naciowy w plasterki i podsmażamy na oleju lub maśle klarowanym dodajemy tymianek i inne ulubione przyprawy. Marchewkę i korzeń pietruszki kroimy w plasterki i gotujemy w 1 litrze wody razem z listkami laurowymi i ziarnami ziela angielskiego .Dodajemy podsmażoną cebule i seler, zmiażdżony ząbek czosnku, sól.  Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ciecierzyce i  makaron. Gdy makaron będzie ugotowany al’dente dodajemy 2 łyżki kaszy kukurydzianej. Dokładnie mieszamy. Podajemy z świeżą natką pietruszki. Smacznego!

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.