zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Witariańskie ciasto czekoladowe. Pyszne i zdrowe!

| 15 komentarzy

Jeśli  śledzicie facebookowy profil  EkoQuchni, wiecie, że tydzień temu gościłam na obiedzie szanowną teściową. Z tej okazji, chcąc zabłysnąć,  przygotowałam na deser „najlepsze ciasto świata”, które to po raz pierwszy jadłam na kolacji u Państwa Sandman (przepis na nie można znaleść na ich blogu) i które rzeczywiście jest cudowne i każdy jego kęs przenosi nas do raju.  Mimo że ciasto to jest naprawdę przepyszne i, jak piszą Państwo Sandman: ” pomaga w nauce do matury, wskazuje zwycięskie numery w totolotka”,  posiada jednak jedną zasadniczą wadę: każda kolejna porcja wywołuje ogromne wyzuty sumienia, bo  jest niestety jednocześnie bardzo kaloryczne…

Bez słodkości niestety trudno żyć, a na pewno  bardzo trudno przetrwać bez nich listopad. Smak słodki  poprawia humor, jest nam potrzebny  do zachowania harmonii ciała i umysłu.

A gdyby tak zrobić ciasto które nie dość że pyszne, było by zdrowe i nie powodowało by żadnych wyrzutów sumienia?  Ciasto, które można by jeść bezkarnie nie tylko podczas rodzinnych, niedzielnych obiadów, ale codziennie i to po 2-3 porcje i które pomagało by przetrwać szaro-bure dni?  Zamarzył mi się taki właśnie deser, a że marzenia mają to do siebie że często bardzo szybko się  spełniają, przepis na wymarzone ciasto znalazłam  zupełnie przypadkiem w jednym z numerów czasopisma  ORGANIC*.  Jest to witariańskie ciasto czekoladowe które naprawdę jest przepyszne.

W cieście tym zamiast masła dodajemy zmielone migdały, zamiast białej mąki, zmielone płatki owsiane, zaś biały cukier zastępują daktyle i miód. Każdy składnik tego ciasta nie dość że nam nie szkodzi, to dodatkowo dostarcza cennych składników pokarmowych.

I tak oto zacznijmy od migdałów: są lekkostrawne i zasadowe (odkwaszają organizm) a co najważniejsze bogate w cenne białko i magnez. Według medycyny chińskiej pomocne są w leczeniu chorób płuc oraz ciężkich zaparć.

Płatki owsiane: są skarbnicą minerałów i witamin. Posiadają duże ilości: wapnia, magnesu, żelaza, manganu, cynku, witaminy B1, B2, PP i E.  No i oczywiście błonnik który w  100g surowych płatków występuje w ilości 1,9 g. Stabilizują poziomu cukru we krwi, mają działanie przeciwutleniajace

Kakao: jest ono jednym z najbogatszych źródeł magnezu i antyoksydantów (szczególnie to organiczne)

Daktyle: zawierają dużo błonnika, zapobiegają zaparciom. Co ciekawe zawierają dużo salicylanów, substancji obecnych m.in. w aspirynie, dzięki czemu zapobiegają zakrzepom i zwalczają stany zapalne.

Masło sezamowe(tahini): jest bogatym źródłem wapnia: w 100 g sezamu zawarte jest 1160 mg wapnia, zawiera dużo cynku i witaminy E oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,  posiada 2 cenne substancje: sezaminę i sezamolinę. Przeciwdziałają one wysokiemu ciśnieniu krwi oraz zwiększają absorpcję witaminy E. Są bardzo silnymi antyoksydantami.

Nic dodać nic ująć. Ciasto bez wątpienia zdrowe, a czy smaczne przekonajcie się sami…

Składniki**:

Ciasto:

2 szklanki zmielonych płatków owsianych

2 szklanki zmielonych migdałów

4 czubate łyżki kakao

40 sztuk daktyli namoczonych uprzednio w ciepłej wodzie następnie z ta woda zmiksowanych na puree

2 łyżeczki cynamonu

Szczypta soli

Łyżka miodu (opcjonalnie)

Polewa:

3 dojrzałe banany

2 łyżki masła orzechowego lub sezamowego (tahini)

2 łyżki kakao

Szczypta soli

Łyżka miodu

Suche składniki na ciasto mieszamy w misce, dodajemy zmiksowane daktyle i miód i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej ręką. Powstałą masę wykładamy w formie ( ja zrobiłam to w tortownicy o średnicy 20 cm). Przygotowujemy polewę. Do blendera wrzucamy banany , kakao, masło orzechowe lub tahinę i miód. Dokładnie miksujemy, p czym polewamy ciasto polewą równomiernie rozsmarowując ją łyżką.  Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, chociaż najsmaczniejsze jest po 48 godzinach. Polecam i życzę smacznego!

 

*Autorką przepisu jest Karolina Boćko , źródło: ORGANIC,  numer 5(8) 2012

** ilość składników podwojona w stosunku do oryginalnego przepisu

15 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.