Pierwszy urodzinowy konkurs za nami. Muszę przyznać że to wielka przyjemność mieć świadomość, że nie tylko ktoś z własnej nie przymuszonej woli czyta twoje posty, ale również testuje przepisy, wciela do swojego codziennego jadłospisu i jeszcze dziękuję że pomogły urozmaicić, zmienić, dietę na trochę zdrowszą. Bardzo trudno było mi wybrać zwycięzcę dlatego zdecydowałam się na losowanie w wyniku którego okazało się, iż paczka z ekoproduktami ufundowanymi przez ekologiczne delikatesy Delikatego.pl powędruje doooo….
Pana Łukasza Wyki któremu posmakowały moje jaglane kofty z serem kozim:) Proszę o maila z adresem na który mogłabym wysłać nagrodę.
Wszystkich tych którym tym razem się nie udało zachęcam do udziały w pozostałych urodzinowych konkursach. Już w najbliższym tygodniu, konkurs z Wydawnictwem Biobooks.
Jeszcze raz gratuluję Panu Łukaszowi i mam nadziej że posmakują mu również inne kulki, tym razem słodkie, zrobione z mielonych pestek dyni, spiruliny oraz syropu z agawy lub miodu. Już sam skład mówi o nich bardzo wiele, przede wszystkim będzie zdrowo i to przez duże ZET. Ponieważ zarówno pestki z dyni jak i spirulina są skarbnicą cennych witamin, minerałów oraz różnych substancji bioaktywnych o prozdrowotnych właściwościach.
Spirulina należy do alg morskich zaliczonych do najbardziej wartościowych pod względem odżywczym roślin świata. Wszystko za sprawą pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, całej gamy witamin, głównie z grupy B oraz mikroelementów, takich jak żelazo, magnez, cynk i selen. Oprócz tego glon ten zawiera liczne bioflawonoidy, zielone barwniki: fitocjaninę i chlorofil które pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Związki zawarte w spirulinie są bardzo silnymi antyoksydantami oraz substancjami stymulującymi nasz układ odpornościowy. Ze względu na dużą ilość żelaza, pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, polecana jest szczególnie wegetarianom. Można ją kupić w postaci ciemnozielonego proszku w sklepach ze zdrowa żywnością.
Pestki z dyni to przede wszystkim skuteczna broń przeciw różnego rodzaju pasożytom (dzięki zawartości związku zwanego kurkubitacyną). Poprawiają wygląd naszej skóry, włosów i paznokci, zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych a jeśli chodzi o zawartość minerałów, na uwagę zasługuje bardzo duża zawartość selenu i cynku. Zawarte w pestkach dyni fitosterole pomagają zapobiegać i leczyć choroby prostaty.
Tak więc spirulina i pestki dyni to dobrana para doskonale wpływająca na nasz organizm, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny również bardzo smaczny duet.
Słodki, zielone kulki pestek dyni *
Składniki:
1 szklanka pestek z dyni (najlepiej ciemnozielonych BIO)
1 łyżeczka spiruliny w proszku
1 łyżka soku z cytryny
Miód lub syrop z agawy
Pestki mielimy na mąkę za pomocą blendera lub malaksera, ja użyłam do tego Speedcooka. W małej miseczce rozpuszczamy spirulinę w soku z cytryny, można dodać go trochę więcej. Do mąki z pestek dyni, wlewamy spirulinę z sokiem oraz tyle miodu aby z powstałej masy dało się ulepić niewielkie kulki. Zostawiamy 1 czubatą łyżeczkę do obtaczania kulek. Przed lepieniem masę wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Ulepione kulki obtaczamy w pozostałej mące z pestek dyni. W lodówce możemy przechowywać przez kilka dni. Smacznego!
Uwaga: jeśli kulki wydadzą się Wam zbyt słodkie, można do masy dodać ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną – ok. ½ szklanki.
*Przepis znaleziony w numerze 5(8) 2012 czasopisma Organic
4 Komentarze
Skomentuj