Pierwszy wpis w Nowym 2014 roku nawiązuje do nocy sylwestrowej. Dzielę się przepisem na roladki z bakłażana z pastą z orzechów włoskich oraz suszonymi pomidorami, które przygotowałam na ostatnią imprezę minionego roku. Przekąska może niezbyt odpowiednia na tę porę roku jeśli odżywiamy się sezonowo, ale za to bardzo smaczna i idealna na wszelkiego rodzaju domowe przyjęcia. Wychodzę z założenia ze raz na jakiś czas zaszaleć można a już w szczególności w karnawale:)
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 szklanka orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka wody lub oleju zimno tłoczonego (lub więcej, w zależności od preferowanej gęstości pasty)
- 2 łyżki sosu sojowego Tamari
- 3 kawałki suszonych pomidorów z oliwy pokrojonych w paseczki
- 1 łyżka oleju do smażenia
- Sól, świeżo zmielony pieprz
- Odrobina soku z cytryny
Wykonanie:
Bakłażana kroimy na pół wzdłuż, następnie każdą połowę kroimy na 3-5 mm grubości pół-plasterki. Posypujemy solą i zostawiamy na min. ½ godziny aby puściły sok. Po tym czasie osuszamy bakłażana za pomocą ręcznika papierowego, posypujemy niewielką ilością pieprzu i kurkumy (opcjonalnie). Smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron aż będą miękkie i się lekko zrumienią. Bakłażana można również grillować na patelni grillowej, co jest nawet bardziej wskazane.
Przygotowujemy pastę orzechową: Do blendera lub robota kuchennego wrzucamy podprażone orzechy włoskie, czosnek, sos sojowy, wodę lub olej i kilka kropel soku z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy.
Każdy usmażony kawałek bakłażana smarujemy orzechową pastą. Na jednym z końców kładziemy kawałek suszonego pomidora. Wszystko razem zwijamy. Gotowe ruloniki układamy na talerzu.
Z jednego bakłażana powinno wyjść ok. 15 -18 roladek. Smacznego!
2 Komentarze
Skomentuj