Oto wyniki boczniakowego konkursu. Dziękuję wszystkich za smakowite propozycje. Najciekawsze moim zdaniem okazały się przepisy na: boczniaki w szwedzkiej zalewie z sosem kawowo-musztardowym, chrupiące boczniaki oraz spaghetti z boczniakami. Autorki przepisów otrzymają od firmy Eko-Miro grzybnię do samodzielnej hodowli w domu.
Gratuluje i zapraszam na przepisy:
1. Ania Walczak
Boczniaki w szwedzkiej zalewie (jak do śledzi) z sosem kawowo- musztardowym
(na ok 5-10 osób)
Składniki:
- 1 opakowanie boczniaków
- 180g cukru
- 300g wody
- 1 liść laurowy
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 nieduża marchew
- 1 nieduża biała cebula
- 100g octu spirytusowego 10%
Wykonanie:
Zagotuj razem wodę z cukrem, liściem laurowym i zielem angielskim. Zdejmij z ognia, dodaj pokrojoną w plasterki marchew i cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj warzywa do gorącej zalewy i odstaw ją do całkowitego wystudzenia. Gdy słodka zalewa będzie już zimna, dodaj do niej ocet i wymieszaj. Gdy słodka zalewa będzie już zimna, dodaj do niej ocet i wymieszaj.
Boczniaki oczyść i pokrój na spore kawałki. Ugotuj na parze. Dodaj do zalewy i zostaw na noc.
Sos kawowo-musztardowy
- 90g musztardy
- 45g cukru demerara
- 45g miodu gryczanego
- 25g białego octu winnego 6%
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 10g kawy mielonej
- 60g oleju słonecznikowego
W naczyniu, w którym będziesz przechowywać boczniaki dokładnie wymieszaj musztardę, cukier, miód i ocet winny, aż cukier się rozpuści. Dodaj sól, kawę i olej i wymieszaj do uzyskania konsystencji emulsji.
Do tak przygotowanego sosu włóż osączone z zalewy octowej i osuszone boczniaki. Przed podaniem zostaw w sosie kawowym minimum 12 godzin. Podawaj w indywidualnych kokilkach z pieczywem.
2. Joanna Kozłowska
Boczniaki chrupiące:
Składniki:
- boczniaki
- bułka tarta
- mąka kukurydziana
- sól i pieprz
- jajko
- olej do smażenia
Wykonanie:
Solimy i pieprzymy blaszkowatą stronę kapeluszy i odkładamy grzyby na 10 minut. Po tym czasie obtaczamy boczniaki w jajku a następie w mące wymieszanej z bułką tartą w stosunku 1:1 (można użyć mąki pszennej). Tak przygotowane grzyby smażymy na mocno rozgrzanym oleju, ale na małym ogniu aż staną się brązowozłote. Świetnie smakują z lekkim sosem czosnkowym.
3. Lena Katarzyna Wikasa Wójcik
Spaghetti z boczniakiem
Składniki:
- 1 opakowanie boczniaków
- 4 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
- 400 g makaronu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 50 g parmezanu
Wykonanie:
Boczniaki pokrój w grubszą kostkę , czosnek w plasterki (wtedy się nie spali).
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek. Po chwili wrzuć boczniaki, a po około 5 minutach dodaj pokrojone pomidory i przyprawy. Duś około 10 minut.
W dużym garnku, w osolonej wodzie, ugotuj makaron, gdy będzie al dente, wymieszaj go z sosem (najlepiej na patelni). Podawaj z tartym parmezanem
6 Komentarze
Skomentuj