zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Dyniowa owsianka z malinami

| 4 komentarze

owsianka

Kiedy z początkiem września na mój blat kuchenny wtacza się dynia, pojawiają się pęczki jarmużu a w garnku kipią gęste zupy i rozgrzewające gulasze, znak to że jesień już przyszła. A wraz z nią zmiany w codziennym menu.
Inauguracją jesiennych śniadań jest bez wątpienia pierwsza miseczka owsianki z dynią która cudownie rozgrzewa o poranku mój organizm i dodaje energii na cały dzień. Aby złamać lekko mdławy smak dyni zjadam ją z garstką świeżych, kwaskowatych malin. Można również w trakcie gotowania dodać ½ kwaśnego jabłka.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka górskich płatków owsianych
  • ½ szklanki puree z pieczonej dyni z miksowanej z 4 namoczonymi w wodzie daktylami (u mnie dynia Hokkaido)kilka kawałków pieczonej dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka suszonych jagód goji (lub rodzynek/suszonej żurawiny)
  • 2-3 suszone daktyle
  • 1 plaster imbiru
  • ¼ łyżeczka kurkumy
  • 3 goździki
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Mleko roślinne (ilość w zależności od preferowanej gęstości)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Płatki owsiane wsypujemy do garnka i prażymy przez chwilę na sucho, mieszając drewnianą łyżką i uważając by się nie przypaliły.
2. Zalewamy płatki wrzątkiem (tak aby pokrył płatki), mieszamy a następnie dodajemy w kolejności: kurkumę, daktyle, jagody goji, cynamon, goździki, imbir. Na końcu szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu.
3. Gdy woda odparuje, dodajemy puree z dyni, wlewamy odpowiednią ilość mleka i gotujemy 1 min. Na koniec dodajemy sok z cytryny i pokrojoną w kostkę dynię.
4. Przed podaniem wyjmujemy plaster imbiru i goździki, dosładzamy w miarę potrzeby np. ksylitolem, dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego, posypujemy malinami.

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.