zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Placuszki „dosa” z czerwonej soczewicy i kaszy gryczanej

| 10 komentarzy

placki6

Dosa to rodzaj naleśników popularnych w kuchni indyjskiej. Oryginalnie robione są z namoczonej soczewicy (lub innych, drobnych strączków) oraz r namoczonego ryżu. Po zmiksowaniu obu składników otrzymuje się ciasto które smaży się na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Zrobienie dos jest banalnie proste a są naprawdę smaczne i bezglutenowe. Ja postanowiłam zrobić dosę po swojemu: ryż zamieniłam na kaszę gryczaną niepaloną, zaś z otrzymanego ciasta usmażyłam nie naleśniki lecz górę fajnych placuszków.

kasza

placki1

 

placki4

Są elastyczne, łatwo się przewracają na patelni i nie przywierają. Można podsmażyć je trochę dłużej, wówczas będą chrupiące. A co najważniejsze są bardzo odżywcze. Dostarczają cennego białka, ale też błonnika, witamin z grupy B, makroelementów takich jak magnez czy żelazo. Są świetnym dodatkiem do różnego rodzaju warzywnych gulaszy, lecza albo past do chleba. U mnie były dziś z pastą z suszonych pomidorów i słonecznika. Zapraszam na przepis:
Składniki:
1 szklanka nie palonej kaszy gryczanej namoczonej na noc w zimnej wodzie
• 1 1/2 szklanki namoczonej na noc w zimnej wodzie czerwonej soczewicy.
• szczypta soli
• ½ łyżeczki mielonego kminku
• 1/2 szklanki wody
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Namoczoną surową kaszę gryczaną oraz surową soczewicę wrzucamy do kielicha blendera, wlewamy wodę, dodajemy sól i miksujemy na gładko. Powstanie masa o konsystencji ciasta naleśnikowego.
2. Patelnię smarujemy olejem za pomocą wacika, rozgrzewamy niezbyt mocno i kładziemy za pomocą łyżki ciasto na patelni cienko je rozsmarowując. Smażymy na niezbyt dużym ogniu. Kiedy na cieście zaczną pojawiać się dziurki, sprawdzamy czy ścięło się od spodu i przewracamy na drugą stronę. Smażymy z drugiej strony ok 3 min. lub więcej.

placki2

10 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.