Każdy ma swoją ulubioną sałatkę. Mam i ja. I robię ją uparcie na wszystkie możliwe imprezy: czy to andrzejki , sylwester , urodziny czy zwykłe odwiedziny przyjaciółki. No bo dlaczegóż bym nie miała jej robić skoro jest tak pyszna i dostaje zawsze mnóstwo pochwał. Czasem trochę zmodyfikuję składniki. Zamiast kaszy jaglanej dodam gryczaną lub jak w tym przypadku quinoę, a oprócz pieczonych buraków dodam jeszcze inne pieczone warzywa, np., świetnie tu pasującą dynię Hokkaido. Dzisiejsza wersja ulubionej sałatki wzbogacona jest dodatkowo o bardzo zdrowy olej z pestek dyni który otrzymałam do przetestowania od firmy Bioplanet, oraz wegańską fetę która można zrobić samodzielnie z tofu lub kupić gotową.
Olej z pestek dyni to produkt wart szczególnej uwagi, który powinien zagościć w lodówce każdej osoby dbającej o zdrowie. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Dużo w nim Wit. A, D i E oraz witamin z grupy B. Z minerałów olej z pestek dyni poszczycić się może bardzo dużą ilością selenu i cynku czyli pierwiastków dobrze wpływających na naszą odporność.
Pestki z dyni, jak również wytwarzany z nich olej wykorzystywane są w medycynie naturalnej do leczenia pasożytów przewodu pokarmowego, na stany zapalne dróg moczowych. Olej z pestek dyni korzystnie wpływa na funkcjonowanie gruczołu krokowego u mężczyzn, zapobiegając tym samym nowotworowi prostaty.
Ale oprócz tego że zdrowy olej z pestek z dyni jest przede wszystkim smaczny i świetnie wzbogaca smak przede wszystkim sałatek, lub pieczonych warzyw, gdyż do smażenia się nie nadaje. Ma charakterystyczny ziemno zielony kolor i orzechowy smak. U mnie najczęściej jest składnikiem dressingów do sałatek. Chlust oleju z pestek dyni dodaję również do zupy dyniowej. Tymczasem przepis na pyszna sałatkę w sam raz na dzisiejsze andrzejki 🙂
Składniki:
- 4 buraki
- ½ nie dużej dyni Hokkaido
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryz owej
- 1 opakowanie rukoli
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki pestek z dyni
- 3 łyżki pokrojonej w kostkę wegańskiej fety
Dressing:
- 5 łyżek oleju z pestek dyni
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- Szczypta soli
- pieprz
Wykonanie:
- Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temp. 200 st ok. 1 godz. lub dłużej jeśli są jeszcze twarde. Dynię kroimy w kostkę, mieszamy z solą, tymiankiem i olejem. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 min w 200 st.
- Na suchej patelni podprażamy pestki z dyni i pestki słonecznika
- W nie dużej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki dressingu
- Upieczone i przestudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub półplasterki. Do większej miski wsypujemy ugotowaną wcześniej komosę ryżową, pokrojone buraki, upieczona dynię, pokrojoną fetę i gotowy dressing wszystko delikatnie mieszamy/
- Przed podaniem na dużym talerzu rozkładamy listki rukoli, na nich wykładamy sałatkę którą posypujemy prażonymi pestkami. Na koniec polewamy wszystko jeszcze olejem z pestek dyni