Właśnie przygotowuję prowiant na weekendowy wypad na żagle. Mielonki i pasztety w puszcze oraz chińskie zupki zdecydowanie są nie dla nas. Wole poświęcić trochę czasu i zabrać ze sobą coś pysznego i wolnego od chemicznego świństwa..Przede mną jeszcze pieczenie chleba i przygotowanie ogórków małosolnych. Dlatego przygotowania zaczynam już dzisiaj:)
Składniki:
– 3 udka z ekologicznych kurcząt
– 4 duże marchewki
– 1 seler
– 2 cebule
– 2 jajka „0″
– 1 kajzerka
– otręby żytnie BIO
przyprawy: sól, pieprz, 3 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, majeranek, gałka muszkatołowa
Udka ugotować wraz z obranymi warzywami, listkami laurowymi i zielem angielskim. Po ostygnięciu oddzielić mięso od kości i zmielić przez maszynke do mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Bułkę namoczyć w wywarze z kurczaka, dodać do mięsa z warzywami podobnie jak jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i otrębami żytnimi. Włożyć masę do blachy i piec około 60 min. w tem.180 stopni. Do masy wyłożonej w blasze można wcisnąć jeszcze małe marchewki i/lub zielone oliwki.
Przepis dołączam do mojej akcji „Zdrowie na talerzu”