Nie ma chyba nic zdrowszego niż świeże warzywa i owoce. Dlatego korzystając z tego że dostępność sezonowych warzyw jest teraz ogromna (sałata, rzodkiewka, ogórki, pomidory) powinniśmy maksymalnie to wykorzystać. Zachęcam więc do jedzenia sałatek i surówek z sezonowych warzyw.
Doktor Norman W. Walker, jeden z najbardziej liczących się lekarzy i specjalistów do spraw żywienia w Stanach Zjednoczonych, jako pierwszy zwrócił uwagę na zdrowotne działanie surówek oraz świeżych soków. W swojej książce „Życiodajne sałatki” podaje 70 przepisów na surówki z różnie zestawionych świeżych warzyw. Stosując się do zasad podanych w tej książce, Dr Walker dożył 116 lat, a w wieku 113 lat napisał swoją ostatnią książkę!
Niezbędnym dodatkiem do każdej bogatej w witaminy surówki musi być odpowiednio przygotowany sos, najczęściej na bazie oliwy która umożliwia rozpuszczenie się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zrezygnujmy z gotowych, pełnych wzmacniaczy smaku i innych chemicznych dodatków dresingów w proszku lub w słoiczkach. Sos do sałatki lub surówki najlepiej przygotować samemu.
Oto kilka przepisów na zdrowe sosy do sałatek i surówek które dołączam do kończącej się powoli akcji „Zdrowie na talerzu”
Majonez zdrowia
– 2 żółtka
– 1 łyżeczka miodu
– ¼ łyżeczki soli ziołowej
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– ½ litra oliwy z oliwek
Zmieszać w misce wszystkie składniki oprócz oleju i ubijać, dodając stopniowo olej po kilka kropli, aż do otrzymania właściwej konsystencji. W celu uzyskania bardziej kremowej konsystencji zmiksować wszystkie składniki w blenderze.
Sos z avokado
Rozgnieść widelcem jedno bardzo dojrzałe avokado, dodać trochę majonezu zdrowia, ząbek czosnku i trochę soli ziołowej. Zmiksować wszystko na puszystą masę w blenderze.
Sos ziołowy
– 8 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka dowolnych posiekanych świeżych ziół
Wszystkie składniki umieścić w małym zakręcanym słoiku wraz z 6 łyżkami zimnej wody i silnie wstrząsnąć
Sos zielony jogurtowy
– garść świeżych ziół: szczypior, pietruszka, szałwia, koperek
– 1 por
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 100 g gęstej śmietany lub jogurtu
– 2 łyżki soku z cytryny
Zioła umyć i posiekać, czosnek przecisnąć przez wyciskarkę i dobrze wymieszać z ziołami, sokiem z cytryny i z śmietaną. Zielony sos pasuje również do ziemniaków w mundurkach i ryby.
3 Komentarze
Skomentuj