zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Czosnkowo – imbirowa zupa na przeziębienie

| 9 komentarzy

zupa1Tak jak pisałam wcześniej jesień i przeziębienia to nierozłączna para. Mnie złapało już dwa razy w ciągu miesiąca i aktualnie znowu jadę na miodzie, cytrynie i czosnku. Tym jednak razem czosnek do walki z przeziębieniem wykorzystałam inaczej niż zwykle, a mianowicie w zupie  z dodatkiem imbiru.

Składniki:

1 litr rosołu z kury (lub wywaru warzywnego)

½  filiżanki drobno pokrojonego czosnku

½ filiżanki świeżego, drobno pokrojonego imbiru

½ filiżanki kiełków rzodkiewki

1 łyżka masła

zupa2

Warzywka z rosołu zmiksować w blenderze lub wyjąć, jak kto woli.

Czosnek i imbir dusić  na maśle przez 5 minut aż zmiękną. Dodać do rosołu. Kiełki  można  podsmażyć przez 2 min i również połączyć z zupą ale lepiej dodać surowe. Nie stracą wówczas cennych witamin. Można dodać też łyżkę posiekanej  natki pietruszki.

Czosnek to jeden z najbardziej znanych naturalnych sprzymierzeńców walki z przeziębieniem. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że zawiera on kilkanaście substancji działających jako antybiotyki, a bakterie na które działa, nie są w stanie uodpornić się na ich działanie, jak ma to miejsce w przypadku antybiotyków syntetycznych

O właściwościach leczniczych imbiru wspominałam już kiedyś TUTAJ. Przy przeziębieniach najważniejsze są jego właściwości rozgrzewające, napotne, przeciw zapalne i wzmacniające układ odpornościowy. Pomaga w przeziębieniach, bólach gardła, nieżytach oskrzeli.

Kiełki  rzodkiewki to przede wszystkim źródło witaminy C  (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale mają również  działanie wyksztuśne. Dzięki temu oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Duża zawartość witaminy C podnosi odporność organizmu.

Ja właśnie jestem po miseczce gorącej zupy czosnkowo – imbirowej. Jedno jest pewne – porządnie rozgrzewa.

9 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.