zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Ciasteczka czekoladowo – owsiane z orzechami

| 5 komentarzy

Dziś miało być  wyjście na biegówki. Planowane od tygodnia. Jednak to co widzę w tej chwili za oknem trudno zaliczyć do idealnych warunków narciarskich: mgliście, mokro, deszczowo, ślisko, z temperaturą powyżej 0. Kiedy na zewnątrz tak nieprzyjemnie wolę zostać w ciepłej, pachnącej kuchni i zrobić coś pysznego na pocieszenie. Na przykład te mocno czekoladowe ciasteczka. Idealne do niedzielnej kawy…

Są słodkie, jednak do ich zrobienia użyłam fruktozy i czekolady gorzkiej z zawartością kakao powyżej 70% . Po za tym zawierają  pełne błonnika płatki owsiane i zdrowe orzechy włoskie , dlatego osoby dbające o linie nie powinny się ich bać.

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej nie mniej niż 70 %

100 g miękkiego masła

30 g fruktozy

2 jajka

2 żółtka

25g mąki z pełnego przemiału najlepiej ekologicznej (ja zrobiłam mąkę sama w młynku do mielenia ziarna. Użyłam do tego ziaren pszenicy BIO)

1/3 szklanki płatków owsianych, najlepiej błyskawicznych

Garść drobno posiekanych orzechów włoskich + kilka nie posiekanych do ozdoby (można też użyć orzechy pekan)

Czekoladę roztopić  w kąpieli parowej (w miseczce położonej na garnek z gotującą się wodą). Masło utrzeć z fruktozą na gładką masę. Następnie dodawać pojedynczo najpierw całe jajka, potem żółtka. Ponownie dokładnie mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladę, a następnie mąkę,  płatki owsiane i orzechy. Dokładnie mieszamy.

Na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia wykładać ciasto za pomocą łyżki stołowej, lekko przyklepać a na wierzch położyć kawałek orzecha włoskiego.

Ciasteczka piec 10 – 15 min w temp. 180 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, jednak po ostygnięciu lekko twardnieją.

5 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.