zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zielone jajka faszerowane

| 3 komentarze

Faszerowane jajka to potrawa która często gości na Wielkanocnym stole.  W moim rodzinnym domu najczęściej były to jajka w skorupkach faszerowane nadzieniem z pieczarek, smażonej cebulki, boczku, gotowanych żółtek oraz natki pietruszki. Ja zaproponuję Wam dzisiaj jajeczka bardziej zdrowe, wiosenne i zielone. Nadziewane pastą z brokułu, kiełków, słonecznika i gotowanych żółtek… Oczywiście polecam użyć jajek ekologicznych czyli „zerówek”, a jeśli macie możliwość ich zakupu polecam  jajka kur zielononóżek o których pisałam TUTAJ.

 

Zielone jajka faszerowane

Składniki:

4 jaja „0”

½ małego, ugotowanego brokułu

3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika wcześniej moczonych przez parę godzin w wodzie, a jeszcze lepiej podkiełkowanych

½ szklanki kiełków rzodkiewki lub rzeżuchy

Natka pietruszki (dowolna ilość)

Wyciśnięty ząbek czosnku

1 łyżka soku z cytryny  (jeśli pasta będzie zbyt mdła dodajemy więcej)

2 łyżki oliwy z oliwek (jeśli pasta będzie za rzadka dodajemy mniej)

Sól, pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Obieramy ze skorupek, przekrajamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Ugotowany brokuł, żółtka jajek,  ziarna słonecznika, czosnek, kiełki i natkę pietruszki wrzucamy do malaksera i krótko miksujemy, dodając w między czasie sok z cytryny, oliwę, pieprz i sól. Tak przygotowaną pastą nadziewamy jajka. Posypujemy na wierzchu kiełkami i natką pietruszki. Smacznego!

 

 

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.