zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zupa z sałaty

| 1 komentarz

W końcu jest! Własną ręką zasiana, troskliwie podlewana , kompostem nawożona. Zielona i super zdrowa. Sałata! Podczas weekendowej wizyty na działce  rodziców obdarowana zostałam wielkim koszem nowalijek: rzodkiewki, botwinki, świeżego koperku i sałaty. Przemycam ją więc wszędzie: do kanapek, sałatek, robię zawijarce z humusem. Ale dziś naszła mnie ochota na coś zupełnie innego. Na sałatową zupę 🙂 Nie, wcale nie oszalałam, okazuje się, że jest ona naprawdę bardzo smaczna, a przy tym zdrowa i mało kaloryczna…

A poniższy przepis na zupę z sałaty pochodzi z książki Sophie Dahl „Apetyczna Panna Dahl”. Jeśli wolicie zupy bardziej zawiesiste, można do niej dodać podsmażaną cebulkę o pokrojone w kostkę ziemniaki ( wtedy jednak czas jej gotowania nieco sie wydłuży), przepis proponowany przez Sophie jest  jednak wersją light.

Zupę  te szczególnie polecam na kolacje  gdyż sałata zawiera pewien związek działający odprężająco i zapewniający dobry sen. Tak więc polecam zupę z sałaty zamiast meliski:) Dobrej nocki!

 

 

Składniki:

2 główki sałaty (najlepiej masłowej)

2 szklanki bulionu warzywnego BIO lub samodzielnie przygotowanego wywaru z warzyw

1 szklanka mrożonego zielonego groszku

1 szklanka mleka (opcjonalnie)

½ łyżeczki miękkiego brązowego cukru trzcinowego

Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Sól, pierz do smaku

Gesty jogurt naturalny, prażone pestki słonecznika do podania

Umytą i osuszoną sałatę kroimy w paski, wkładamy do garnka i zalewamy taką ilością bulionu, aby sałata została tylko przykryta. Gotujemy na małym ogniu aż zmięknie. Dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 5 min. Przestudzona zupę miksujemy w blenderze. Ponownie wlewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy mleko, odrobinę cukru, gałkę muszkatołową  oraz pieprz i sól do smaku.

Podajemy z łyżką gęstego jogurtu, posypujemy uprażonymi pestkami ze słonecznika.

 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.