zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Strogonow z pieczarek portobello

| 0 komentarzy

strogonow2

Całkiem niedawno odkryłam rewelacyjne połączenia smaków: duszonych z cebulką pieczarek i sezamowej pasty tahini. Postanowiłam że muszę wykorzystać ten duet w jakimś bardziej wyrafinowanym przepisie a nie tylko w „zwyczajnych” smażonych z cebulką pieczarkach do chleba. I tak powstał przepis na strogonow z pieczarek portobello które uwielbiam i o których pisałam już kiedyś tutaj. Połączenie duszonych z cebulą portobello ze słodkawymi warzywami korzeniowymi: marchewką i pietruszką daje niesamowicie kojący i przyjemny smak. Tahina ten smak podkręca i sprawia że potrawa jest bardziej kremowa. Danie dobrze smakuje z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną, ale również makaronem gryczanym ( u mnie makaron 100% gryki, wygląda jak czekoladowy:))

portoelo2

 

potrobelo

 

makaron gryczany

 

strogonow

Składniki na 2 porcje:

  • 4 pieczarki portobello
  • 1 spora marchewka
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka suszej natki pietruszki
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki tahiny
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania

Wykonanie:

  1. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry (tylko kapelusze), marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki, cebulę w piórka, czosnek wyciskamy przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej ( u mnie kokosowy), wrzucamy cebulę, smażymy 2 min. ciągle mieszając, po czym wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, potem czosnek. Mieszamy dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz oraz pozostałe przyprawy. Dusimy do 10 min, pod koniec dodajemy 2 łyżki tahiny.
  3. W tym samym czasie do drugiego garnka wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę, zalewamy wrzącą wodą (lub bulionem warzywnym) tak, aby tylko zakryła warzywa, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 5 min. aż warzywa będą al’ dente.

Smacznego!

Zobacz również:

Karnawałowe przekąski z Free Delikatesy Ekologiczne: pieczarki portobello na dwa sposoby

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.