zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Karnawałowe przekąski z Free Delikatesy Ekologiczne: pieczarki portobello na dwa sposoby

| 0 komentarzy

portobello6

Styczeń to u mnie chyba najbardziej imprezowy miesiąc. Nie tylko dlatego że zawsze w styczniu trwa karnawał. W styczniu są również urodziny moje, mojej siostry i imieniny mojego męża. Pomysły na imprezowe przekąski są więc wtedy na wagę złota. A zrobić na dwóch imprezach tę samą przekąskę to grzech;).
Pomysł na zupełnie nową przekąskę imprezową przyszedł do mnie podczas spaceru między półkami z warzywami w super markecie. Pieczarki portobello kusiły swoimi wielgachnymi kapeluszami, wprost stworzonymi do faszerowania. Tak narodziła się idea smacznej i zdrowej przystawki idealnej na karnawałową imprezę. Zdrowej, bo z użyciem samych naturalnych, organicznych składników prosto ze sklepu Free Delikatesy Ekologiczne, w których za każdym razem odkrywam nowe ciekawe produkty, jak na przykład ryż z orzechami czy olej makowy.
Ryż z orzechami Noten Rijst – to fajne połączenie ryżu długoziarnistego z kawałkami orzechów, nasionami dyni, słonecznika i papai sprawia że danie jest bardziej odżywcze oraz ma ciekawy, pełniejszy smak i aromat
Kolejnym moim odkryciem jest olej makowy.
Olej z maku to przede wszystkim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6 (aż 70% składu to kwas linolowy). Przypomnę że omega 6 i omega 3 to najważniejsze nienasycone kwasy tłuszczowe których niedobory powodują różne poważne dysfunkcje organizmu.
Omega 6 występują również w innych, łatwiej dostępnych olejach zimnotłoczonych. Dlaczego jednak warto zainteresować się olejem makowym?
Ponieważ mak jest rośliną bardzo delikatną i wymagającą, wysoce ekologiczną. Nie toleruje intensywnego nawożenia, a jego pielęgnacja ze względu na delikatność odbywa się ręcznie.

portobello2

portobello3
Ale wróćmy jeszcze do głównych bohaterów naszego przepisu czyli do portobello.
Portobello to po prostu odmiana pieczarek, która hodowana jest również w Polsce (chociaż nazwa sugerowała mi iż eksportowane są do nas z dalekich krajów). Od zwykłej pieczarki różnią się przede wszystkim wielkością. Są ogromniaste a do tego bardziej mięsiste. Chłoną aromaty jak gąbka. Nadają się przede wszystkim do faszerowania, ale wyczarować z nich można wiele innych pyszności.

portobello1

Jednym z pomysłów na pieczarki portobello są znane już zapewne wśród wegesmakoszy wegańskie a do tego bezglutenowe mini pizze z kapeluszy pieczarek portobello. Wystarczy dobry pomidorowy sos, trochę warzyw, wegański parmezan i smaczna przekąska gotowa.

Mini pizze z portobello
Składniki:
4 pieczarki portobello
czosnek w proszku
olej z maku
• sól, pieprz świeżo mielony
• 1 czerwona papryka
• oliwki czarne lub zielone
• 2 szalotki
• 2 łyżki orzeszków piniowych
• 1 łyżka płatków drożdżowych
Wykonanie:
1. Pieczarki oczyszczamy, odcinamy nóżki. Oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Skrapiamy oliwą. Układamy na blaszce i pieczemy ok 10 min. w 200 st C.
2. Podobnie postępujemy z papryką: kroimy ja w grubsze paski, solimy, pieprzymy i posypujemy czosnkiem. Pieczemy nieco dłużej: 20-30 min. Można włożyć je wcześniej niż pieczarki.
3. Przygotowujemy prosty sos pomidorowy (przepis poniżej)
4. Podpieczone pieczarki wyjmujemy z piekarnika, smarujemy spód sosem pomidorowym, kładziemy pokrojoną pieczoną paprykę, pokrojone w plasterki oliwki, cieniutkie plasterki szalotki. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 15-20 min.
5. Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzeszkami piniowymi wymieszanymi z płatkami drożdżowymi. Skrapiamy olejem zimno tłoczonym np. makowym
prosty sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów pelati bez skórki
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
1 łyżeczka cukru muscowado
sól, pieprz świeżo mielony
olej
Wykonanie:
1. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Olej rozgrzać w garnku, wrzucić czosnek i smażyć 2 min aż lekko zbrązowieje.
2. Dodać bazylię, pomidory, sól i pieprz. Dusić ok 20min. na małym ogniu, w między czasie dodać odrobinę cukru.

 

portobello5

Pieczarki portobello faszerowane ryżem ze szpinakiem i tofu

Składniki:

4 pieczarki portobello
czosnek suszony
• niepełna szklanka ryżu z orzechami (może być inny ryz długoziarnisty)
• ½ kostki wędzonego tofu
• 4 garści świeżego szpinaku
• 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
• 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku
• niepełna szklanka bulionu warzywnego lub wody
olej makowy do skropienia przed podaniem

Wykonanie:
1. Pieczarki oczyszczamy, odcinamy nóżki. Oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. skrapiamy oliwą. Układamy na blaszce i pieczemy ok 10 min. w 200 st C.
2. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany szpinak, mieszamy. Po chwili dodajemy sól, przyprawę curry i wyciśnięty czosnek. Na koniec dodajemy pokruszone wędzone tofu, dokładnie mieszamy, dolewamy trochę wody lub bulionu i dusimy jeszcze chwilę.
4. Ugotowany ryż mieszamy ze szpinakiem z tofu. Dodajemy pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory, mieszamy. Tak przygotowany farsz wkładamy do podpieczonych kapeluszy pieczarek. Wkładamy do pieczenia jeszcze na 15-20 min.

portobello4

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.