Jeśli zastanawiacie się ciągle nad sylwestrowym menu mam Wam dzisiaj fajną propozycje pochodzącą z wspominanej już na łamach Eko Quchni książki: „Przemytnicy groszku, marchewki i soczewicy”. Przepis powinien się spodobać szczególnie tym, którzy nie wyobrażają sobie imprezy bez wszelkiego rodzaju „chrupaczy” . Tortille z soczewicy są równie smaczne co przeróżne niezdrowe, pełne chemicznych polepszaczy smaków i innych dodatków chipsy… Są ponadto wzbogacone o samodzielnie zrobioną mąkę z soczewicy która bogata jest w substancje odżywcze i cenne szczególnie dla wegetarian białka. A ich zrobienie jest naprawdę bardzo łatwe. Oto przepis:
Ciasto na tortillę:
1 szklanka czerwonej soczewicy BIO
1 szklanka mąki pszennej BIO
¼ łyżeczki soli
Ciepła woda
Olej do smażenia
Posypka:
Drobno starty parmezan
Słodka papryka w proszku
Ostra papryka w proszku
Sól
Soczewicę mielimy w młynku do kawy lub specjalnym młynku do mielenia ziarna na mąkę.
Mieszamy z mąką pszenną i taką ilością ciepłej wody, aby powstało gęste, dające się ugniatać ciasto. W miarę potrzeby dosypać mąki pszennej. Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 4 cm. Następnie kroimy go w plastry o grubości ½ cm.
Każdy plaster cienko rozwałkowujemy i kroimy na 8 trójkątnych kawałków (tak jak pizzę)
Trójkąciki smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do wysokiej temperatury kilka sekund, aż staną się lekko rumiane. Wyjmujemy je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby tłuszcz obciekł. Gorące tortille posypujemy papryką, solą i startym parmezanem. Podajemy z ulubionym dipem.
Życzę smacznego i udanej Zabawy sylwestrowej!