zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kofty jaglane z kozim serem

| 6 komentarzy

Kofta to nie tylko Krystyna, znana polska pisarka 🙂 To również, a może przede wszystkim mięsna kulka, przygotowywana głównie z mięsa wołowego lub jagnięcego, smażona na głębokim oleju lub pieczona na ruszcie. Danie bardzo popularne w kuchni Bliskiego Wschodu. Bardzo popularne są również kofty wegetariańskie, przygotowywane z kaszy bulgur lub kuskus z dodatkiem aromatycznych przypraw… Ja zaś (nie mogło być inaczej) przygotowałam je z kaszy jaglanej, po raz kolejny korzystając z rewelacyjnej książki „ Zaskakująca kasza i ryż” Marioli Białołędzkiej. Kofty takie mogą stanowić smaczną przekąskę na imprezę, a podane z surówką i jakimś sosem, jako obiad zadowolą największych wybredniaków. Ponieważ wiem, że kilka osób niecierpliwie czeka od wczoraj na przepis, nie będę Was zanudzać opowieściami i przechodzę do przepisu:)

Składniki:

200 g kaszy jaglanej

½ łyżeczki kurkumy (zawsze gotuję kaszę jaglaną z kurkumą)

0,5 litra bulionu warzywnego

50g mąki lub kaszki kukurydzianej(ja robiłam z kaszy)

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

200g sera twarogowego koziego lub fety

 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 jajko

2 ząbki czosnku

1 opakowanie jogurtu greckiego(ja dałam niepełne)

Olej do smażenia

Kaszka kukurydziana do obtaczania kulek

Kaszę  jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym, dodajemy ½ łyżeczki kurkumy. Kaszę kukurydzianą mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do jeszcze ciepłej kaszy jaglanej i dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser mieszamy z jogurtem, szczypiorkiem, czosnkiem i natką, dodajemy jajko. Powstałą masę dodajemy do ostudzonej kaszy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 min. Po upływie tego czasu z ciasta formujemy kulki o średnicy ok. 2 -3 cm. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i nie chce się lepić, dodajemy więcej kaszki kukurydzianej. Gotowe kulki obtaczamy w mące lub kaszce kukurydzianej. Smażymy na głębokim oleju po 2 min z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. W wersji dietetycznej możemy je upiec na blaszce w temp. 200 st C do zarumienienia. Świetnie smakują z domowym sosem pomidorowym. Smacznego!

6 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.