Najwspanialszy kulinarnie czas trwa! Czas na który czekam przez cały rok, pełen świeżych warzyw i owoców prosto z działki. Młodziutkich, chrupiących, pachnących: tyle dobrodziejstwa z kilku torebek nasion! Wystarczy tylko urwać , wykopać, uciąć i z pełną zieleniny i innych dobrodziejstw torbą ruszyć do kuchni. Ostatnio jedyne produkty które kupuje to przyprawy, kasze i suche strączki. Resztę produktów czerpię z własnego ogrodu…
Kiedy ma się tak cudowne składniki nie potrzeba wymyślnych przepisów aby zaspokoić kubki smakowe. Ta prosta zupa jest tego przykładem. Lekka i aromatyczna, prosta w wykonaniu. Można tu kombinować z innymi warzywami . U mnie główne komponenta to ukochany groszek cukrowy (zarówno wyłuskany jak i w strączkach), fioletowa marchew (ot, taka ciekawostka ogrodnicza, oprócz koloru skórki nie różniąca się niczym od zwykłej marchwi), młoda cukinia i … liście marchwi. Podobnie jak korzeń tej rośliny, są one jadalne i bardzo aromatyczne. Zamiast wyrzucać więc liście marchewki do kosza, pokroiłam je drobniutko i dodałam do zupy.
Wracając do groszku cukrowego, nie jadłam go całe lata. Jego smak pamiętam z dzieciństwa: orzeźwiający, chrupiący lekko słodkawy… Jeść go można zarówno na surowo, po prostu jako wyłuskany, zielony groszek, jak i po ugotowaniu. A co najfajniejsze, jeść można również całe strączki, szczególnie kiedy jest jeszcze młody. W takiej formie świetnie nadaje się do sałatki.
Zupa z groszku cukrowego
½ szklanki świeżo wyłuskanego zielonego groszku
Garść młodych groszków w strączkach
2 młode marchewki,
1 korzeń młodej pietruszki,
Kawałek selera
1 mała cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego
½ szklanki posiekanej natki marchewki
2 łyżki oleju kokosowego
½ łyżeczki kurkumy
Sól, pieprz do smaku
Olej lniany
Pokrojoną w kostkę cebulę i cukinię szklimy na patelni na oleju kokosowym, dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, pietruszkę i seler naciowy. Dodajemy kurkumę i inne przyprawy. Zalewamy wszystko wodą lub bulionem, gotujemy. Dodajemy groszek oraz pokrojoną natkę marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy opcjonalnie łyżkę soku z cytryny. Gotujemy około 15 min na niedużym ogniu. Podajemy z łyżką oleju lnianego. Smacznego!