O mojej miłości do buraka pisałam już chyba wiele razy na tym blogu. Dla mnie jest to warzywo nr 1 szczególnie zimą. Jest łatwo dostępny, bardzo tani a mimo to, nawet tak wykwintne i drogie warzywo jak szparag nie ma co się równać z poczciwym burakiem ;)…
Jeśli ciągle jeszcze nie możecie się przekonać do dań z tego warzywa, bo kojarzy Wam się jedynie z buraczkami na ciepło które nagminnie pojawiały się w towarzystwie mielonych kotletów w szkolnej stołówce, być może zaskoczy Was fakt, iż można z niego przygotować wiele pysznych dań. Od sałatek, takich jak np., TA, pasty do chleba na które przepis znajdziecie TUTAJ , poprzez cudowne zupy jak ten krem z buraków, aż po pasztet właśnie, na który przepis już za chwile Wam przedstawię. Jednym z moich ulubionych warzywnych pasztetów jest pasztet z marchewki i selera. Ostatnio zadałam sobie pytanie, dlaczegóż by nie zrobić podobnego z mojego ukochanego buraczka. Jakiż byłby piękny, jaki smaczny i słodziutki… Tak go widziałam oczyma wyobraźni a i jak się okazało, taki też jest w rzeczywistości .
O zdrowotnych i kulinarnych walorach buraka rozpisywać się nie będę, bo pisałam już na ten temat TUTAJ. A tymczasem spieszę przedstawić Wam przepis na pyszny pasztet który z powodzeniem możecie podać na świątecznym stole.
Pasztet z buraków
5 średnich buraków ugotowanych do miękkości w skórce
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
Ok. 1 szklanka płatków owsianych
Olej
Natka pietruszki
Sol, pieprz, tymianek
Łyżka octu balsamicznego
Ugotowane buraki obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę, i dusimy na oleju na małym ogniu. Dodajemy tymianek, sól i pieprz, następnie wrzucamy buraki, dodajemy wyciśnięty czosnek, łyżkę octu balsamicznego. Podlewamy odrobiną wody i dusimy wszystko parę minut.
Warzywa przekładamy do miski, wsypujemy posiekaną natk pietruszki, 1 szklankę płatków owsianych, lub więcej jeśli masa jest zbyt luźna. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, ponownie mieszamy. Czekamy aż płatki nasiąkną, po czym przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 min w temp. 180 st C. Smacznego!
4 Komentarze
Skomentuj