zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Krem z pieczonych buraków z suszonymi grzybami

| 1 komentarz

Typowy wigilijny barszczyk, to w zasadzie wywar z buraków i innych jarzyn, wzbogacony często o zakwas z buraków. Podawany jest najczęściej z uszkami lub pasztecikami z grzybami i kapustą. Stanowi więc raczej pewne uzupełnienie niż odrębną potrawę. A co byście powiedzieli na coś bardziej treściwego, gęstszego ale również posiadające charakter  czerwonego barszczu? Coś co może stanowić zarówno ciekawy dodatek do pasztecików, jak i odrębne pyszne danie, a wzbogacone o suszone grzybki świetnie się nadaje na potrawę wigilijną.

Moja propozycja to  aksamitny i esencjonalny krem z pieczonych buraków.

Składniki:

6 małych lub 3 duże buraki

Wywar:

Ok. 1,5 – 2 litra wody

1 marchewka

1 pietruszka

½ korzenia selera

½ cebuli

1 ząbek czosnku

2 listki laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

Łyżeczka tymianku

Łyżeczka majeranku

Garść suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików), namoczonych uprzednio na noc (wlewamy wraz z wodą w której się moczyły)

2-3 śliwki suszone

½ szklanki soku z kiszonych buraków (np. według TEGO przepisu)

Sól, świeżo zmielony pieprz

Odrobina cukru (opcjonalnie)

Buraki dokładnie szorujemy i pieczemy  w skórkach zawinięte w folię (lub bez foli na blaszce) aż będą miękkie, około 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowujemy wywar. Do wrzącej wody wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, tymianek, oraz namoczone wcześniej suszone grzyby i śliwki. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy sok z kiszonych buraków, sól, pieprz i w miarę potrzemy odrobinę cukru. Upieczone i wystudzone buraki kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy szklanką przygotowanego wywaru (bez warzyw) i miksujemy w malakserze lub blenderze, aż zupa będzie miała kremową, aksamitną konsystencję. Z wywaru możemy wyłowić jedynie suszone grzybki i dodać do zupy. Jeśli chcemy otrzymać zupę bardziej rzadka dodajemy więcej wywaru. Po zmiksowaniu trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu i doprawimy w miarę potrzeby.  Przed podaniem posypujemy majerankiem. Zupa jest naprawdę bardzo pyszna. Upieczone buraki nadają jej wyjątkowej słodyczy i aromatu. Należy pamiętać aby buraki dokładnie zmiksować żeby krem był rzeczywiście aksamitny i kremowy.

 

 

 

1 komentarz

  1. Bardzo ciekawie brzmi ten barszczyk, chętnie bym go spróbowała. Mam tylko jedno pytanie, czy ten sok z kiszonych buraków można czymś zastąpić? Tu, gdzie mieszkam, nic nawet podobnego nie znajdę, nawet buraki mogę kupić jedynie gotowane. Może wystarczy sok z cytryny lub jakiś ocet?

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.