Typowy wigilijny barszczyk, to w zasadzie wywar z buraków i innych jarzyn, wzbogacony często o zakwas z buraków. Podawany jest najczęściej z uszkami lub pasztecikami z grzybami i kapustą. Stanowi więc raczej pewne uzupełnienie niż odrębną potrawę. A co byście powiedzieli na coś bardziej treściwego, gęstszego ale również posiadające charakter czerwonego barszczu? Coś co może stanowić zarówno ciekawy dodatek do pasztecików, jak i odrębne pyszne danie, a wzbogacone o suszone grzybki świetnie się nadaje na potrawę wigilijną.
Moja propozycja to aksamitny i esencjonalny krem z pieczonych buraków.
Składniki:
6 małych lub 3 duże buraki
Wywar:
Ok. 1,5 – 2 litra wody
1 marchewka
1 pietruszka
½ korzenia selera
½ cebuli
1 ząbek czosnku
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Łyżeczka tymianku
Łyżeczka majeranku
Garść suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików), namoczonych uprzednio na noc (wlewamy wraz z wodą w której się moczyły)
2-3 śliwki suszone
½ szklanki soku z kiszonych buraków (np. według TEGO przepisu)
Sól, świeżo zmielony pieprz
Odrobina cukru (opcjonalnie)
Buraki dokładnie szorujemy i pieczemy w skórkach zawinięte w folię (lub bez foli na blaszce) aż będą miękkie, około 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowujemy wywar. Do wrzącej wody wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, tymianek, oraz namoczone wcześniej suszone grzyby i śliwki. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy sok z kiszonych buraków, sól, pieprz i w miarę potrzemy odrobinę cukru. Upieczone i wystudzone buraki kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy szklanką przygotowanego wywaru (bez warzyw) i miksujemy w malakserze lub blenderze, aż zupa będzie miała kremową, aksamitną konsystencję. Z wywaru możemy wyłowić jedynie suszone grzybki i dodać do zupy. Jeśli chcemy otrzymać zupę bardziej rzadka dodajemy więcej wywaru. Po zmiksowaniu trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu i doprawimy w miarę potrzeby. Przed podaniem posypujemy majerankiem. Zupa jest naprawdę bardzo pyszna. Upieczone buraki nadają jej wyjątkowej słodyczy i aromatu. Należy pamiętać aby buraki dokładnie zmiksować żeby krem był rzeczywiście aksamitny i kremowy.
1 komentarz
Skomentuj