zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Bób, bób: hurra!

| 3 komentarzy

 

W moim zieleniaku w końcu pojawi ł się bób. Chociaż według tabelki sezonowości  warzyw i owoców, sezon na to warzywo zaczyna się już w maju i trwa do końca czerwca.  Od razu przykuł moją uwagę. Zakupiłam 2 woreczki  zapominając po co właściwie tam przyszłam. Teraz jedno było pewne: to będzie bobowy tydzień:). Ugotowałam gar cały, obrałam oglądając ulubiony serial (naprawdę odprężające zajęcie) a  że byłam po obiedzie, zaczęłam od sałatki. W planach jest jeszcze zupka, pasta lub pasztet – taki jak TUTAJ albo jakieś fajne kotleciki.

Ale wróćmy do sałatki.  To klasyczne połączenie bobu, mięty i koziego sera, a że miałam jeszcze  pieczone buraki z wczoraj, one również wylądowały w miseczce. Do tego prosty dressing z soku z cytryny, łyżeczki miodu, oliwy z oliwek i niebo w gębie gotowe.

salatka-z-bobu

 

Sałatka z bobu, buraków z kozim serem i miętą

2 szklanki ugotowanego i obranego ze skórki bobu

Garść listków świeżej mięty

Kawałek koziego sera

2 upieczone buraki

Sok z ½ cytryny

Sól, pieprz         

4 łyżki Oliwy z oliwek

½ łyżeczki miodu

Ząbek czosnku

Ugotowany i obrany bób mieszamy z pokrojonym w kostkę lub plasterki burakiem, dodajemy pokruszony ser kozi, ale może tez być jakiś ser pleśniowy (np. Lazur) lub ser feta. Mieszamy wszystko z porwanymi listkami mięty, solimy i pieprzymy do smaku. Robimy dressing: łączymy oliwę, sok z cytryny, miód i wyciśnięty ząbek czosnek. Dokładnie mieszamy i  wlewamy do sałatki. Wszystko mieszamy i wstawiamy na czas jakiś do lodówki.

 

Jeśli jeszcze nie mieliście do czynienia z bobem w tym roku, śpieszcie się póki sezon bobowy trwa, gdyż najsmaczniejszy jest  świeży! I pamiętajcie że to bardzo zdrowy strączek posiadający dużo wartościowego białka.

Spożywanie gotowanego bobu w medycynie ludowej zalecano  w różnych dolegliwościach ze strony nerek i wątroby, zaś wodę w której się gotował stosowano jako środek przeciwbiegunkowy.

3 Komentarze

  1. Bób z buraczkami! Udało mi się zdobyć ekologiczną bryndzę, którą rodzice przywieźli mi aż z Bieszczad, więc będzie w sam raz do takiej sałatki. I do tego duuuużo tymianku!:)

  2. Wygląda smacznie. uwielbiam bób w każdej postaci, dlatego nie omieszkam wypróbować pasztetu. Pozdrawiam

  3. No, z bryndzą to będzie dopiero pycha :) Pasztet też oczywiście gorąco polecam!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.