Ten kto wymyślił tę obelgę zapewne nie miał pojęcia jak szlachetnym warzywem jest burak. Ma tyle niesamowitych właściwości że nie wiem od czego zacząć. Może na początek wspomnę o tym że sok z buraka uratował mnie niedawno przed męczącym, suchym kaszlem pogrypowym, na który nie działały żadne syropy i tabletki…
No więc ma działanie wyksztuśne, jest bardzo skutecznym lekarstwem w oczyszczaniu dróg oddechowych, przy zapaleniu oskrzeli.
Dzięki dużej zawartości pektyn skutecznie pomaga przeciwdziałać zaparciom.
Pomaga oczyszczać wątrobę i przewody żółciowe.
Ponieważ ma działanie zasadotwórcze, pomaga regulować naszą gospodarkę kwasowo – zasadową. Szczególnie ważne dla osób jedzących dużo produktów kwasotwórczych czyli mięsa, białego pieczywa, słodyczy…
Bardzo pomocny przy zgadze i różnego rodzaju „pieczeniom w dołku”.
Sok z buraka zawiera właściwą proporcję sodu i wapnia, co ma olbrzymie znaczenie przy nadciśnieniu krwi i zakłóceniach pracy serca. Wystarczy żeby pokochać buraka?
O walorach zdrowotnych możemy nie wiedzieć, ale i walory smakowe są chyba przez nas nie doceniane. No bo co można zrobić z buraka? Do nie dawna kojarzyły mi się z buraczkami na ciepło które nagminnie pojawiały się w towarzystwie mięsnych gałeczek w sosie w szkolnej stołówce. Okazuje się że można z nim zrobić bardzo wiele smacznych i ciekawych dań.
Ja na przykład niedawno doceniłam smak buraków pieczonych w całości ze skórką. Takie buraki można po prostu pokroić w cienkie plasterki, posypać solą i pieprzem. Ale Świetnie nadają się też do różnych sałatek. Dwie ciekawe sałatki znalazłam na stronie sklepu vegebox.pl.
Buraki z pastą tahini
Składniki:
4 buraki ekologiczne
pasta tahini,
czosnek,
oliwa,
sól,
pieprz,
cytryna
Cztery duże buraki owinąć w folię aluminiową do pieczenia i upiec w piekarniku. Można piec bez folii, są wtedy mniej soczyste ale słodsze. Kiedy są już miękkie (po 40-50 min.) wystudzić, obrać, pokroić w plasterki. Dwie łyżki pasty tahini wymieszać z posiekanym czosnkiem, łyżką oliwy, solą i pieprzem i łyżeczką soku z cytryny, polać tym sosem buraki.
Sałatka z pieczonych buraków i ziemniaków
Składniki:
6 buraków eko
4 ziemniaki eko
1 cebula,
ser feta,
natka pietruszki eko
oliwa,
ocet balsamiczny,
cytryna,
przyprawy
Buraki w łupinkach upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok 200 st. Trwa to około godziny, w zależności od piekarnika i wielkości buraków. Można poznać czy już się upiekły, wbijając w nie cienki nóż. W tym samym czasie, tylko mniej więcej 20 minut krócej, piec ziemniaki, również w łupinkach. W czasie kiedy się pieką pokroić cebulę wzdłuż w drobne piórka. Posypać solą, pieprzem, zalać oliwą z octem balsamicznym. Potrzymać w tej zalewie pół godziny. Po wyjęciu i ostudzeniu buraki i ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z cebulą i kostkami fety. Skropić sokiem z cytryny. Posypać natką pietruszki.
1 komentarz
Skomentuj