zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kuchnia ekologiczna – podstawowe wyposażenie cz. I

| 1 komentarz

blender2

Zakładam że wiosenne porządki masz już za sobą i twoja kuchnia lśni czystością. Dzisiaj sprawdzimy czy posiadasz odpowiednie dla ekologicznej kuchni wyposażenie które pomoże ci w przygotowaniu zdrowych, ekologicznych pozbawionych chemii posiłków.

Filtr do wody

Woda jest absolutną podstawą. Na niej gotujemy wszystkie potrawy, robimy napoje gorące i zimne. Niestety woda płynąca z naszych kranów pozostawia wiele do życzenia . Dlatego podstawowym sprzętem w ekologicznej kuchni powinien być filtr do wody. Obecnie w sprzedaży dostępne są różne typy filtrów od przenośnych urządzeń montowanych przy zlewie po urządzenia montowane na stałe; od urządzeń działających na zasadzie odwróconej osmozy, po urządzenia wykorzystujące promienie ultrafioletowe. Większość z nich związana jest jednak z dużymi kosztami. Na szczęście są też inne rozwiązania np. dzbanki z wymiennymi filtrami z węglem aktywowanym (np. Britta). Dzbanek taki gości również w mojej kuchni. Jest bardzo ekonomiczny i poręczny i sprawdza się doskonale. Filtry z węglem aktywowanym usuwają cząsteczki stałe o rozmiarach powyżej 0,5 mikrona, chlor, lotne związki organiczne, pestycydy, ołów, rtęć, kadm, niektóre bakterie i pasożyty (źródło: J. Krop: Elementarz medycyny ekologicznej). Koszt takiego dzbanka to 50-100 zł, filtr ok. 15 zł wymieniamy raz w miesiącu. Jeśli nie posiadasz jeszcze filtra do wody, zakup koniecznie nie tylko ze względu na swoje zdrowie. Kto raz napije się kawy lub herbaty na bazie takiej wody już nigdy nie wypije tej zrobionej z kranówki.

Sokowirówka lub wyciskarka

Soki z warzyw i owoców powinny na stałe zagościć w naszych jadłospisach. Można powiedzieć że stanowią one najlepszy żywy pokarm jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi: dostarczają łatwo przyswajalnych minerałów, witamin, enzymów i wielu innych związków. Niestety większość soków dostępnych w sklepach jest praktycznie bezwartościowa. Są to w większości soki pasteryzowane, wyprodukowane z soku zagęszczonego, często z dodatkiem cukru. Najzdrowsze są soki świeżo wyciśnięte i wypite maksymalnie 20 min po wyciśnięciu. Dlatego pora odkurzyć i wyciągnąć z szafki starą, dobrą sokowirówkę i postawić w łatwo dostępnym miejscu. Jeśli nie posiadasz sokowirówki powinieneś jak najszybciej zakupić. Jeszcze lepsza (lecz niestety droższa) byłaby wyciskarka. Na czym polega przewaga wyciskarki nad sokowirówką? W wyciskarce inaczej niż w sokowirówce sok wytwarzany jest poprzez rozgniatanie i wyciskanie warzyw i owoców a to nie powoduje szybkiego utlenienia soku jak w przypadku sokowirówek. Przy sokowirówkach o wysokich prędkościach obrotowych chemikalia zawarte w warzywach i owocach przenikają do soku. Jednak przy powolnym mieleniu i wyciskaniu warzyw, zawarte w nich toksyczne elementy o dużym ciężarze względnym ( jak np. rtęć czy ołów) w naturalny sposób wiążą się z celulozą i nie przenikają do soku. (źródło:Biokurier.pl). Oczywiście aby do minimum ograniczyć zawartość toksycznych substancji w sokach należy je sporządzać z warzyw i owoców ekologicznych.

Blender

Nie umiałabym się teraz obyć bez tego cudownego urządzenia. Stosuje go przede wszystkim do owocowych koktajli które posiadają praktycznie wszystkie dobroczynne właściwości co świeżo wyciśnięte soki, a oprócz tego są bardzo sycące gdyż zawierają dużo błonnika.

Za pomocą blendera można również robić warzywne zupy- kremy.

Kuchenka elektryczna

Posiada wiele zalet w stosunku do gazowej. Przede wszystkim jest bezpieczniejsza. Nie powoduje wydzielania się toksycznych substancji podczas spalania i nie musimy się martwić ulatniającym się gazem. Inne zalety to:

– pola grzejne kuchenki elektrycznej rozgrzewają się bardzo szybko, co zapobiega stratom ciepła

– pozwala zaoszczędzić ok. 30-50% energii w stosunku do kuchenki tradycyjnej czyli jest energooszczędna.

– łatwość w utrzymaniu czystości zarówno kuchenki jak i garnków.

Garnki ze stali nierdzewnej, ceramiczne, w ostateczności emaliowe

Zapomnij o garnkach aluminiowych. Pierwiastek ten jest bardzo toksyczny, może być np. przyczyną choroby Alzheimera. Garnki emaliowe są w porządku ale pod warunkiem że nie są w środku uszkodzone. Nie powinno się też długo przetrzymywać w nich potraw, najlepiej po ugotowaniu przełożyć je do naczyń szklanych. Na rynku pojawiają się coraz bardziej zaawansowane technologie nastawione na wyjątkowo zdrowe żywienie i ekologię. Jedną z firm produkujących wysokiej jakości naczynia jest niemiecka firma Silit. Tworzy ona garnki z materiałów o właściwościach antybakteryjnych i antyalergicznych. Gotowanie w takich garnkach nie powoduje utraty składników mineralnych i wartości odżywczych pożywienia. Podczas gotowania nie wydzielają się też żadne toksyczne substancje. Więcej na ten temat na stronie smakprostoty.pl

W przeciętnej kuchni wystarczą 3 garnki:

– duży 4-5 litrowy do gotowania dużych rzeczy np. kapusty na gołąbki

– średni do gotowania zup, duszenia warzyw

– mały rondelek do gotowania sosów.

Dodatkowym, bardzo przydatnym w ekologicznej kuchni przyrządem, będącym uzupełnieniem garnków jest wkładka do gotowania na parze. Jest to bardzo sprytne urządzenie które skonstruowane jest tak, że pasuje do każdej wielkości garnka, można regulować jego średnice. Ma też dodatkowa zaletę: jest tańsze w porównaniu ze specjalnymi garnkami do gotowania na parze.

Patelnie żeliwne

Patelnie teflonowe są przydatne i wygodne tylko wtedy kiedy nie są uszkodzone. Wystarczy mała rysa, a zaczną się z nich wydzielać toksyczne substancje. Najlepsze są patelnie żeliwne. Są one bardzo trwałe, praktyczne nie zniszczalne. Moja mama ciągle używa patelni kupionej jakieś 30 lat od cyganów.

c.d.n.

1 komentarz

  1. Do pełni szczęścia dorzuciłbym do kompletu dobry żarnowy młynek do kawy oraz ekspres ciśnieniowy lub włoską kawiarkę…

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.