zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jajecznica z cukinią

| 3 komentarzy

jajowaDawno nie zamieszczałam na Eko Quchni żadnych przepisów. Prawda jest taka, że latem po prostu nie chce mi się gotować wymyślnych dań. A jeśli już dosięga mnie głód zaspokajam go sałatkami lub innymi szybkimi daniami z sezonowych warzyw.

Warzywem które króluje na naszym stole najczęściej podczas lata jest cukinia. Jak każdego roku w tym również nas nie zawiodła i obrodziła obficie na naszej działce. Możemy się nią więc delektować do woli.

Przepisów na dania z cukinii jest całe mnóstwo: cukinia faszerowana, grillowana, roladki z cukinii nadziewane fetą, zupa krem z cukinii, placki z cukinii, leczo z cukinii, surówka z cukinii i wiele innych. Wszystkie są bardzo smaczne ale nic tak nam nie smakuje jak prosta i szybka jajecznica z cukinią na weekendowe śniadanie…

Składniki dla 2 osób:

1 średnia cukinia

1 cebulka (nie koniecznie)

3 jaja „0″

przyprawy

Cukinie i cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwce aż się zeszkli. Wbijamy jajka, sypiemy ulubione przyprawy i gotowe. Pyszne szczególnie z pełnoziarnistym chlebkiem z masłem.

Oprócz walorów smakowych cukinia cechuje się poza tym niską kalorycznością, zawiera sporą ilość witamin (C, A, K i wit. z grupy B) i składników mineralnych (przede wszystkim magnez, potas i żelazo). Ciekawostką jest fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Dlatego warto ją spożywać nie tylko duszoną czy pieczoną ale również na surowo np. w postaci surówki z tartą marchewką.

Najsmaczniejsze są młode cukinie w których nie ma jeszcze w pełni wykształconych pestek i które mają jeszcze cieniutką skórkę (nie musimy jej wówczas obierać). Starsze okazy, po usunięciu pestek najlepiej nadają się na zupy – kremy. Cukinia jest jednym z niewielu (a może i jedynym, tego nie wiem) warzyw którego jadalne są również kwiaty! Można je np. smażyć w cieście naleśnikowym na głębokim tłuszczu.

Bohaterka tego artykułu na polskich talerzach gości od całkiem niedawna, a jej ojczyzna są Włochy. Po raz pierwszy wyhodowana została w XIX w z kabaczka i szybko zyskała sławę w całej Europie.

Jeśli ktoś jeszcze nie  poznał  walorów smakowych cukinii teraz ma najlepszą okazję. Ja w każdym razie nie wyobrażam sobie lata bez cukinii.

3 Komentarze

  1. Ja myślałam, że to nowa akcja kulinarna! Może zrobisz? Ja też uwielbiam cukinię, grilluję, faszeruję, smażę i duszę, ale w tym roku jeszcze nic nie robiłam prócz leczo, dość dawno. Muszę się zmobilizować :)

  2. Hmm.. to nie głupi pomysł! Chyba jeszcze nikt w tym sezonie nie prowadził żadnej akcji kulinarnej z cukinią. A jest w tej kwestii duże pole do popisu. Więc czemu nie?

  3. Jajecznica z cukinią brzmi smakowicie. Mam już piękną cukinie w ogrodzie (uprawiane ekologicznie) i wiejskie jajka, i zaraz przetestuje przepis.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.