zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Świeże soki – w sam raz na upały

| 1 komentarz

sok-z-marchewki

Nic tak nie gasi pragnienia w upalne dni jak świeży sok. Ale gaszenie pragnienia to tylko jedna z wielu zalet jakie posiadają soki. Szklanka soku o poranku do najlepszy zastrzyk energii, witamin i minerałów oraz innych substancji aktywnych biologicznie jaki możesz sprawić swemu organizmowi. Soki pomogą ci wymieść z organizmu toksyny, pobudzą do pracy wątrobę i nerki, przyspieszą przemianą materii,  zbiją cholesterol, poprawią wygląd cery, poprawią samopoczucie, pomogą się zregenerować. Ale jest jeden warunek – muszą to być soki świeżo wyciśnięte i wypite maksymalnie 20 min po wyciśnięciu, zrobione najlepiej z warzyw i owoców z upraw ekologicznych.

Nie dajcie się zwieść wszelkim soczkom sprzedawanym w sklepach, że niby takie zdrowe, w 100% owocowe, typu „cała pomarańcza” i inne takie. 99% soków będących w sprzedaży to soki wyprodukowane z przecieru owocowego lub warzywnego oraz pasteryzowane czyli pozbawione witamin i enzymów które ulegają zniszczeniu w temp. 47 stopni.. Zawierają też często ogromne ilości cukru. Soki  też łatwo pomylić z napojami lub nektarami które zawierają jedynie niewielki procent soku.

Dlaczego świeże soki są takie zdrowe?

To, że są pełne naturalnych witamin i minerałów wiemy chyba wszyscy, ale nie wszyscy zapewne zdają sobie sprawę z roli jaka pełnią zawarte w sokach  enzymy. Pomagają one w trawieniu zjedzonego przez nas pokarmu, dzięki czemu organy wydzielające enzymy trawienne takie jak np. trzustka mogą sobie „odpocząć” a organizm oszczędza energię potrzebną do ich wyprodukowania.

Soki zawierają poza tym wiele substancji biologicznie czynnych posiadających właściwości lecznicze. Np. w soku ananasa występuje bromelaina która stosowana jest w leczeniu stanów zapalnych np. artretyzmu. Wspomaga też trawienie. Kwasy owocowe zawarte w jabłkach truskawkach czy winogronach neutralizują toksyczne substancje występujące w wysoko przetworzonej żywności. Likopen należący do karotenoidów, obecny min. w pomidorach, marchwi i arbuzie, to bardzo silny przeciwutleniacz. Chroni przed nowotworami nasz układ pokarmowy. Znajdujący się w jabłkach  bioflawonoid kwercetyna pomaga organizmowi zwalczyć alergie.

Szczególne właściwości posiadają „soki zielone” czyli zrobione z warzyw liściastych takich jak kapusta, sałata, szpinak, jarmuż, botwina. Posiadają one dużą ilości chlorofilu – barwnika uczestniczącego w fotosyntezie, który odznacza się dużą zawartością magnezu. Jeśli cierpisz na brak tego pierwiastka, zamiast łykać syntetyczne tabletki, wypij raz dziennie sok z zielonych warzyw. Warzywa kapustowate zawierają ponad to największe  ilości substancji przeciw rakowych ze wszystkich warzyw. Dla osób nie przyzwyczajonych do soków warzywnych „zielony sok” może się jednak wydać nie smaczny. Dlatego na początek swojej „przygody z sokami” można rozcieńczać go z wodą lub dodawać np. soku z marchwi lub jabłka.

Kolejną zaletą świeżych soków jest ich łatwa przyswajalność przez organizm. Wynika to z tego, że nie zawierają one praktycznie błonnika i w ponad 90% składają się z wody tzw. strukturowanej występującej tylko w roślinach i roztopionym lodzie, która jest szybko wchłaniana przez nasz organizm.

Jak przygotowywać soki?

Soki można przygotować w sokowirówce,  wyciskarce lub prasie. Lepszymi urządzeniami są wyciskarki i prasy. „ W przeciwieństwie do sokowirówek wytwarzają one soki poprzez rozgniatanie i wyciskanie owoców i warzyw, a to nie powoduje szybkiego utlenienia soku jak w przypadku sokowirówek. Za pomocą prasy można wycisnąć sok prawie z wszystkich warzyw liściastych a także z podkiełkowanego zboża. Przy sokowirówkach o wysokich prędkościach obrotowych chemikalia zawarte w warzywach i owocach mogą przeniknąć do soku” (źródło: Biokurier.pl „Pijmy świeże soki”).  Niestety profesjonalne wyciskarki i prasy są zazwyczaj bardzo drogie. Na początek możemy zadowolić się zwykłą sokowirówką.

Niektóre soki, szczególnie miękkich owoców można zrobić w blenderze. Powstaje nam wówczas coś w rodzaju koktajlu. Kiedy rano mam mało czasu na przygotowanie soku, wrzucam do blendera obranego ze skórki i błonek grapefruita i mam pyszny, zdrowy i oczyszczający mój organizm sok.

Idealny sok zrobiony jest z warzyw lub owoców ekologicznych. Pachną i smakują lepiej, zawierają tez więcej witamin i nie musimy obierać ich ze skórki pod która tych składników jest najwięcej.

Jeśli nie mamy akurat pod ręką warzyw ekologicznych, musimy je dokładnie umyć i obrać ze skórki.

Soków owocowych nie należy mieszać z warzywnymi. Wyjątek stanowi jabłko i marchewka które tworzą rzec by można parę idealna.

Soki warzywne są generalnie zdrowsze niż owocowe, ale do ich smaku trzeba się przyzwyczaić. Niektóre mogą się nam wydawać mdłe, niektóre lekko gorzkawe (np. sok z kapusty może lekko szczypać nas język z powodu obecności związków siarki.)

Mam nadzięję  że przekonałam Was do picia i przygotowywania świeżych soków. A teraz parę prostych przepisów:

Jeden z moich ulubionych – prosty, smaczny, dobry na początek „przygody z sokami”

1-2 szklanki

4 duże marchwie

1-2 jabłka

1cm świeżego korzenia imbiru

Imbir nadaje sokom orzeźwiający smak , polecany dla kobiet w ciąży (łagodzi poranne mdłości)

Sok pozytywnie wpływający na pracę wątroby, dodaje energii

1 lub ½ buraka

4 marchwie

3 łodygi selera naciowego

Dla nie przyzwyczajonych do smaku warzywnych soków można dodać jabłko.

Sok zielony z dodatkiem marchewki

1 długi ogórek

3 łodygi selera naciowego

¼ małej kapusty

2 marchewki

1 komentarz

  1. Oprócz jabłka i marchewki do soku z warzyw zielonych można dodać trochę imbiru.
    Imbir intensywnie pachnie i poprawia smak soków (szczególnie tych mdłych).

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.