zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Fasola na grzance wg Jamiego Olivera

| 0 komentarzy

fasola2Jamie Oliver w domu” – tę książkę zażyczyłam sobie od św. Mikołaja. Nie wytrzymałam jednak i kupiłam sobie sama:). O samej książce napiszę pewnie innym razem. Napomknę tylko że autor ujął mnie najbardziej tym, że sam uprawia ogródek i większość przepisów to proste dania zrobione z warzyw hodowanych na własnych grządkach. Testowanie przepisów Jamiego rozpoczęłam od prostej ale jakże pysznej potrawy z fasoli…

A dokładnie fasoli na grzance. Sam autor pisze: „Kiedy zobaczyłem tę fasolę w menu restauracji we Włoszech pomyślałem: Jak to, fasola na grzance? A potem jej spróbowałem. Nie mogłem uwierzyć że taka prosta potrawa może tak fenomenalnie smakować.” Powiem krótko: ja również nie mogłam uwierzyć dopóki nie spróbowałam..

Przepis na 4 porcje

300 g suchej, najlepiej drobnej fasoli wymoczonej w wodzie przez co najmniej 12 godzin

3 ząbki czosnku w łupinach

Kilka gałązek tymianku

1 gałązka rozmarynu

3 listki laurowe

1 łodyga selera naciowego

1 ziemniak

2 pomidory

Oliwa z oliwek

czerwony ocet winny

Natka pietruszki

4 kromki chleba na zakwasie

fasolablog

Fasolę odcedzić i wrzucić do garnka, zalać zimna wodą i zagotować. Dodać czosnek, zioła, listki laurowe, seler, ziemniak i pomidory. Gotować na małym ogniu ok. 50 min, w razie potrzeby dłużej. Kiedy fasola będzie miękka wyjąć z wody ziemniak, pomidory, seler i czosnek (zdejmij łupinę) i rozdusić je widelcem. Fasolę odcedzić i dodać zgniecione warzywa. Przyprawić solą i pieprzem, dodaj ok. 6 łyżek oliwy z oliwek i trochę octu winnego, wrzucić poszatkowana natkę, wymieszać. Podawać na grzankach z chleba na zakwasie.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.