zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Tarta urodzinowa. Szpinakowa

| 0 komentarzy

tarta1Szpinak i feta to idealne połączenie. W moim przypadku najczęściej podawany z razowym makaronem. Tym razem jako farsz do tarty. Zielonej, lekko wiosennej tarty urodzinowej…

Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego

Mrożone liście szpinaku

Kawałek żółtego sera

¼  opakowania fety

łyżka masła

1 cebula

1 pomidor

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak włożyć do garnuszka, wlać troszkę wody, trochę soli i na małym ogniu poczekać aż się rozmrozi. Następnie dodać wyciśnięty czosnek, gałkę muszkatołową, łyżkę masła, ja dodaje też odrobinę soku z cytryny. Gotujemy jeszcze chwilę po czym dodajemy pokrojoną i podsmażoną wcześniej cebulkę, pokrojoną w kostkę fetę i starty żółty ser. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.

Blachę do pieczenia smarujemy oliwą, kładziemy ciasto francuskie, na nim rozsmarowujemy cienką warstwę farszu. Układamy pokrojone w cienkie plasterki pomidory, posypujemy startym serem. Zaginamy końce ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i pieczemy ok. 40 min.

tarta11

tarta2

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.