zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Tabouleh z kaszą gryczaną

| 1 komentarz

taboulehTabouleh to sałatka wywodząca się z kuchni arabskiej, przyrządzana z kaszy bulgur, dużej ilość posiekanej grubo natki pietruszki, pomidorów i cebuli. Ja zamiast kaszy bulgur używam  kaszy gryczanej, gdyż jest łatwo strawna i nie zawiera glutenu i dodatkowo dodaję ogórek i kapustę pekińska lub sałatę. Duża ilość natki pietruszki sprawia, że sałatka zaopatruje nasz organizm w dużą dawkę witaminy C.Kasza gryczana zawiera mnóstwo makro i mikroelementów (m.in. magnezu) oraz witamin z grupy B, witaminy PP oraz witaminy P nazywanej rutyną . Gryka z której wytwarza się kaszę gryczaną należy do najbogatszych źródeł rutyny. Rutyna wraz z wit. C skutecznie przeciwdziała przeziębieniom a także bierze udział w uszczelnianiu naczyń krwionośnych (zapobiegają lub leczą żylaki).

Składniki:

20 dag kaszy gryczanej BIO

Pęczek natki pietruszki

Garść liści świeżej mięty

1 duży mięsisty pomidor

1 ogórek

1mała kapusta pekińska

1 czerwona cebula

Oliwa z oliwek BIO

Sok z połowy cytryny Sól, pieprz, ulubione zioła

Wszystkie warzywa w miarę możliwości powinny być BIO

Kaszę ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Pietruszkę i miętę grubo posiekać, resztę warzyw pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kaszą, doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu i ziołami, dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać i schłodzić przed podaniem.

1 komentarz

  1. Fajna sałatka. W kaszy gryczanej dodatkowo jest żelazo, podobnie jak w pietruszce, a zawartość witaminy C polepsza pozwala na lepsze wchłanianie żelaza. Zatem bardzo dobre- tj. zdrowe zestawienie!. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.