slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Pomidorowa. Najlepsza na świecie | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pomidorowa. Najlepsza na świecie

| 4 komentarze

„Dzielę ludzi na dwa rodzaje. Tych którzy lubią zupy i na tych, którzy mieli w dzieciństwie nieczułą mamusię, surowego ojca i zamiast na prywatki chodzili na na gimnastyke korekcyjną.  Oczywiście z tymi, którzy lubią zupy przyjaźnię się, całuję, oddaje na przechowanie psa, dziecko i wszystko co mam najcenniejszego. A z tymi, którzy zup nie lubią, z konieczności utrzymuję jakieś kontakty, ale im nie wierzę, szczególnie jeśli chodzi o uczucia. Bo na co mi taki przyjaciel, który w deszczowy i zimny dzień nie pocieszy mnie gorąca pomidorową…”*

Z pewnością mogłabym się zaprzyjaźnić z autorką tego fragmentu. Podobnie jak ona uwielbiam zupy. Szczególnie teraz, w pochmurne, zimne dni nie ma nic lepszego niż miseczka gorącej zupy. W gotowaniu zup nigdy nie trzymam się ściśle przepisu. W zasadzie każda zupa jest inna. Podstawą jest wywar z jarzyn. A potem już, w zależności od tego na co mam ochotę, inne dodatki: ogórki kiszone,  kalafior, a może jakieś strączkowe? Ważny jest także odpowiedni dobór przypraw. Dziś miałam ochotę na pomidorową. Może będę nie skromna ale to najlepsza pomidorówka jaka jadłam. Dlaczego?

Moja pomidorówka jest z prawdziwych pomidorów. Latem ze świeżych, prosto z ogrodu zimą z tych ze słoiczka (samodzielnie zrobionych), ewentualnie z puszki. Sekretem jej smaku są przyprawy. Przede wszystkim mielony kumin i kolendra. I dużo bazylii. W tej wersji najlepiej smakuje z makaronem z mąki durum. Przed podaniem koniecznie obsypać natką pietruszki. Czasem dodaję   łyżkę pesto pietruszkowego (przepis wkrótce).

Składniki

3 średnie marchewki

1 korzeń pietruszki

1 duży seler korzeniowy

2 łodygi selera naciowego

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

Puszka/słoik pomidorów

Przyprawy: sól, pieprz, mielony kumin i kolendra, bazylia, kurkuma, cukier brązowy

Marchewkę, piertuszke i korzeń selera kroje w kawałki i gotuję z listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Cebulę, łodygę selera naciowego i czosnek również kroimy w kostkę i podsmażam na oliwie z przyprawami. Kiedy zmiękną, dodaję pokrojone pomidory. Zawartość patelni wrzucam do garnka z warzywami. Wszystko gotuję jeszcze na wolnym ogniu 10-15 min. Zupę można zmiksować w blenderze (ja część miksuje a część zostawiam w kawałkach) doprawiamy solą i pieprzem a jeśli zupa wyda się zbyt kwaśna dodaje odrobinę brązowego cukru (ok1/4 łyżeczki). Makaron gotuję oddzielnie al dente. Wkładam do miseczki, zalewam gorącą zupą, posypuję natką pietruszki. Do zupy można również dodac ciecierzycę ugotowaną lub z puszki, przez co będzie bardziej pożywna.

* Katarzyna Lengren Cytat z książki Encyklopedia sztuki kulinarnej „Zupy”

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.