zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jaglane „śnieżynki”

| 4 komentarze

Ach ta zima, jednego roku mrozi nas do szpiku kości i karze brodzić po kolana w śniegu, innego narobi nadziei  na narty garstką śniegu, po czym złośliwie topi wszystko tworząc jesienną chlapę.. A może problem tkwi w naszych  narodowych skłonnościach do narzekania. Jest mróz: nie dobrze, nie ma mrozu: też źle. Jakby nie było, tęskno mi do zimy z trzaskającym mrozem i białym puchem.Dlatego patrząc przez okno na czarno – szary styczniowy świat, postanowiłam zafundować sobie „śnieżynki” na talerzu…

Pomysł na zrobienie kuleczek z zimnej kaszy jaglanej ze śniadania i obtoczenie ich w wiórkach kokosowych, wpadł mi pewnego dnia, kiedy zostało mi jej po śniadaniu wyjątkowo dużo. Szkoda było wyrzucać a marnowanie żywności jak wiemy jest wielce nie ekologiczne. Ulepiłam więc z niej kulki niczym ze świeżego, lepkiego śniegu, kiedy temperatura powyżej zera. I tak powstała ciekawa, zdrowa i smaczna przekąska na podwieczorek.

Kolejnym razem gar kaszy jaglanej z bakaliami, orzechami i wiórkami kokosowymi ugotowałam już z premedytacją z przeznaczeniem na kulki które obtoczyłam również w ekspandowanym ziarnie amarantusa (tzw. poppingu), sezamie oraz drobno pokrojonych orzechach włoskich. Powstała ciekawa ( i zdrowa J) przekąska na sylwestra. Myślę że do jaglanych śnieżynek powrócę jeszcze nie raz, a tym czasem podaję przepis. Może Wam też przypadnie do gustu.

1 szklanka  kaszy jaglanej (przepłukanej wcześniej, najlepiej gorąca wodą)

Kilka suszonych moreli (najlepiej ekologicznych nie siarkowanych)

Kilka suszonych śliwek (najlepiej ekologicznych nie siarkowanych)

Garść rodzynek

2 Figi

2 czubate łyżki wiórków kokosowych

Garść płatków migdałowych

2 łyżki pokrojonych drobno orzechów włoskich

Szczypta soli

Łyżka miodu (lub więcej jak kto woli)

½ szklanki naturalnego, świeżo wyciśniętego soku z jabłek

Do obtaczania:

Wiórki kokosowe

Amarantu ekspandowany (popping)

Sezam

Do garnka z przepłukaną kaszą jaglaną wlewamy 2 szklanki wrzącej wody. Po paru minutach gotowania dodajemy pokrojone drobno bakalie (ilość wedle upodobania) i gotujemy aż kasza wchłonie wodę. Następnie wlewamy naturalny sok jabłkowy i gotujemy do jego wchłonięcia przez kaszę, często mieszając. Po ugotowaniu odstawiamy kaszę do wystygnięcia. W tym czasie na talerzyki wsypujemy wiórki kokosowe, amarantus i sezam. Z ostygniętej kaszy z bakaliami formujemy kulki wielkości orzecha. Masa łatwo daje się formować, ale aby jeszcze bardziej tę czynność sobie ułatwić, moczymy ręce w wodzie. Gotowe kulki obtaczamy w posypkach.

Kulki układamy na talerzu i wkładamy do lodówki.

Uwagi:

Kulki (jaglane śnieżynki) są doskonałą przekąską na karnawałową imprezę, ale również zdrowym, bezglutenowym deserkiem dla dziecka)

Podane w przepisie dodatki do kaszy można zmieniać wedle upodobań.

 

 

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.