zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kalafior zapiekany pod migdałowo – ziemniaczaną pierzynką

| 0 komentarzy

kalafior4

Dziś zapraszam na zapowiadany jeszcze przed weekendem prosty sposób na kalafiora: zapiekanego pod pierzynką migdałowo – ziemniaczaną, będącą wegańskim odpowiednikiem beszamelu : )

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 3 ziemniaki
  • 1 szklanka płatków migdałowych namoczonych w ciepłej wodzie na co najmniej 1 godz.
  • ½ szklanki mleka ryżowego (lub innego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego (opcja)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na parze al dente. Ziemniaki gotujemy do miękkości.

Do blendera wrzucamy namoczone wcześniej w wodzie i odciśnięte z niej płatki migdałowe, mleko ryżowe, 2 ugotowane ziemniaki, wyciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny. Wszystko miksujemy na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest zbyt rzadka dodać trzeciego ziemniaka, jeśli zbyt gęsta wlać więcej mleka. Na koniec dodać łyżkę oleju kokosowego, sól, pieprz i gałkę muszkatołowa do smaku, wymieszać łyżką.

Żaroodporne naczynie lub blaszkę wysmarować olejem (u mnie kokosowy), ułożyć ugotowane  na parze różyczki kalafiora, zalać je migdałowo – ziemniaczaną masą. Zapiekać ok 20 min w temp. 180 st C.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.