W ofercie Bioplanet pojawiła się nowa marka – Biominki. Są to ekologiczne przekąski dla najmłodszych i nie tylko, wśród których są np. żelki bez żelatyny i inne słodycze, ale też ekologiczne bakalie, chrupiące chipsy jabłkowe a także nerkowce!
Nerkowce to nie tylko świetna w smaku przekąska, ale również składnik wielu fantastycznych deserów. Po wcześniejszym namoczeniu i zmiksowaniu stanowią świetną bazę do kremów, sosów i serniczków. Moje serce skradły ostatnio te oto mini serniczki z malinami. Są lekkie i niezbyt słodkie, a jednak zaspokajają potrzebę na małe co nieco. No i co najważniejsze są bardzo proste. Dzielę się więc przepisem.
Składniki:
- 1 szklanka nerkowców, u mnie Biominki z Bioplanet
- ¾ szklanki mleka koksowego z puszki
- 1 płaska łyżeczka agaru
- 4 łyżki ksylitolu (lub więcej jak chcemy bardziej słodko)
- Sok z 1 niedużej cytryny
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka malin
Wykonanie:
- Nerkowce moczymy na noc w wodzie. Mleko kokosowe wlewamy do garnuszka, dodajemy agar, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Kiedy zacznie bulgotać, zdejmujemy z ognia, dodajemy ksylitol, sok z cytryny i ziarenka z 1 laski wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do malaksera razem z namoczonymi wcześniej, odsączonymi z wody nerkowcami. Miksujemy na gładko.
- Silikonowe foremki na muffinki smarujemy olejem kokosowym, wrzucamy po kilka malin, a następnie wlewamy zmiksowane nerkowce z mlekiem kokosowym i agarem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin aby stężały. Możemy skrócić czas tężenia wkładając serniczki do zamrażarki na ½ godziny.
2 Komentarze
Skomentuj