slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Tarta z kremem jaglano – orzechowym i gruszkami | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Tarta z kremem jaglano – orzechowym i gruszkami

| 1 komentarz

tarta1

Kiedy wybierasz się w odwiedziny do świeżo upieczonej Mamy, chcesz jej podarować coś smacznego, pieczesz jej ulubiony pasztet z soczewicy z rodzynkami i nagle przypominasz sobie że ONA PRZECIEŻ NIE MOŻE JEŚĆ STRĄCZKÓW BO KARMI!!… masz do wyboru dwie rzeczy: albo się popłakać i pojechać z pustymi rękoma (zły pomysł, gdyż świeżo upieczona Mama wie że dobrze gotujesz i skrycie na pewno liczy na jakieś małe co nie co), albo wziąć się w garść i przygotować coś innego, zwracając tym razem baczniejszą uwagę na składniki, dbając by było smacznie i zdrowo, stawiając tym razem na coś słodkiego.  W poszukiwaniu przepisu spełniającego owe wymagania natrafiłam na fajny przepis w książce Dominiki Wójciak „Ziarno”. Książka jest już ze mną od jakiegoś czasu, a ja jeszcze nic z niej nie przygotowałam, w końcu nadarzyła się okazja. Przepis ten jest jedną z wielu ciekawych propozycji na dania z kaszą jaglaną –  jedną z bohaterek książki, obok siemienia lnianego, ryżu, gryki, owsa, pszenicy, amarantusa, jęczmienia czyli tytułowych „Ziaren”. Kasza jaglana nigdy mnie nie zawiodła sprawdzając się zarówno jako składnik dań wytrawnych jak i zdrowych słodkości. Czekoladowy budyń jaglany to już klasyk. Dziś jako wypełnienie tarty coś w rodzaju jaglanego budyniu z orzechami laskowymi. Do tego gotowana gruszka… Czy możne być coś pyszniejszego? Świeżo upieczona Mama była zadowolona. Wy też będziecie, polecam:)

Ciasto:

  • 1 szklanka (110 g) płatków owsianych
  • 1 szklanka grubo zmielonych, podprażonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki oleju , np. z pestek winogron
  • 8-10 suszonych daktyli namoczonych w ciepłej wodzie

Krem jaglano – orzechowy:

  • 2/3 szklanki orzechów laskowych
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski
  • 4 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • ½ szklanki mleka migdałowego lub z agawy
  • Większa szczypta soli

Wierzch:

  • 2 gruszki
  • skórka i sok z ½ cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 50 g jasnego cukru, może być ksylitol

 

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane mielimy w malakserze (niezbyt drobno), następnie do kielicha malaksera wsypujemy pozostałe składniki na ciasto: zmielone orzechy, kakao, olej, daktyle, dodajemy 2 łyżki wody i miksujemy aż utworzy się gęste ciasto. Formujemy je w kule, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ½ godz.
  2. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Za pomocą ściereczki zdejmujemy skórkę, kiedy przestygną miksujemy je w blenderze na mąkę, dodajemy pozostałe składniki kremu i jeszcze raz dokładnie miksujemy na gładką masę.
  3. Formę na tartę smarujemy olejem , dno i boki formy wyklejamy ciastem. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wypełniamy drobnymi fasolkami dla obciążenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 15 min.
  4. Kiedy spód tarty się piecze przygotowujemy gruszki: Obieramy je ze skórki i kroimy w ćwiartki. Zagotowujemy wodę z sokiem z cytryny, skórką i cukrem (lub ksylitolem), wrzucamy gruszki i gotujemy ok 10 min. Kiedy ostygną, kroimy je w grubsze plastry.
  5. Z podpieczonego spodu wyjmujemy fasolki a w ich miejsce nadkładamy jaglano – orzechowy krem. Rozsmarowujemy, wkładamy pokrojone gruszki. Tartę podpiekamy jeszcze ok 20 min. Studzimy przed podaniem.

ziarno

tarta2

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.