https://stok.bte.co.id/pg/ https://coverage.bte.co.id/public/play/ https://lapor.bte.co.id/rungkat/ https://itj.jakartamrt.co.id/data/ https://dev.idcomm.id/wp-includes/IXR/slot-gacor/
https://karanganbungacilacap.com/https://17slotgacor.com/https://masakannusantara2024.blogspot.com/https://chord2024.com/https://www.kompasko.com/
Zielone kopytka | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zielone kopytka

| 4 komentarze

kopytaNawet zwykłe, smutne kopytka można rozweselić i bardziej „zawiosnić” dodając do kopytkowego ciasta nieco zieleniny. Po raz pierwszy zobaczyłam takie kopytka w książce Marty Gessler „Kuchnia Marty. Kolory smaku”. Musiałam je zjeść! A najpierw przygotować. W związku z tym że kopytka kojarzą mi się z kuchnią mojej babci i że wymagają trochę pracy (nie należą do dań typu „Fast” – chyba że kupimy gotowe i podgrzejemy w mikrofali), pomyślałam że nadają się nie tylko do akcji kulinarnej „Zielono mi”  ale również do mojej akcji kulinarnej „Slow food czyli stop fastfoodyzacji” A przepis? Proszę bardzo:

– 800 g ziemniaków ekologicznych

– 1 jajko „0″

– około 2 szklanek mąki pszennej BIO

– niepełna szklanka maki ziemniaczanej BIO

– pęczek natki pietruszki

– pęczek koperku

– pęczek drobnego szczypiorku

–  sól, pieprz

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i rozgniatamylub przepuszczamy przez praskę. Mogą to być również ziemniaki pozostałe z „wczorajszego” obiadu, ugotowane dzień wcześniej. Rozgniecione ziemniaki wykładamy na stół posypany mąką, wbijamy w środek jajko, dodajemy posiekaną drobno zieleninę, sól i pieprz do smaku,a następnie dodajemy mąkę (nie wszystką na raz, dosypujemy stopniowo, aż ciasto nie będzie się kleić). Z ciasta lepimy kulę z której formujemy cienki wałeczek, który następnie kroimy po skosie.

kopytka1

Kopytka wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i wyjmujemy po 2 minutach od wypłynięcia. Kopytka najlepiej smakują odsmażane, z dodatkiem różnych sosów (pomidorowym, grzybowym) lub z kwaśnym mlekiem.

kopyta2

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.