zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Syrop z mniszka

| 1 komentarz

mlecz21

Przełom kwietnia i maja to czas żółci i zieleni. A wszystko za sprawą żółciutkich jak małe słońca  mniszków kwitnących na wiosennej, zielonej trawie. Nie każdy zdaje sobie sprawę że mniszki są jadalne. Najsmaczniejsze są właśnie wiosną kiedy rozkwitają. Można z nich robić pyszny i zdrowy syrop zwany mniszkowym miodem. Przepis pochodzi z czasopisma Weranda Country

Zbierzcie do koszyka ok. 500 kwiatów bez łodyg (zbierać w miejscach oddalonych od dróg). Ułóżcie je na noc na białych arkuszach papieru, żeby wyszły spomiędzy płatków „robaczki”, które czasami tam mieszkają. Rano kwiatki przepłuczcie i zalejcie litrem zimnej wody źródlanej. Dorzućcie pokrojoną w plastry dużą cytrynę. Dzięki niej syrop nie stwardnieje i będzie miał rześki smak. Niech się pogotują na wolnym ogniu przez 10-15 minut pod przykryciem, następnie zostawcie kompot na dobę. Potem go przecedźcie przez gazę, a kwiatki i cytrynę wyrzućcie. Uzupełnijcie wodę do litra, dodajcie dwa kilogramy cukru (najlepiej trzcinowego), odparujcie wywar by powstał syrop o konsystencji gęstego złocistego miodu. Trwa to około 2 godzin. Przez ten czas trzeba mieszać i pilnować, by „miód” się nie przypalił. Rozlejcie gorący do małych słoiczków i mocno zakręćcie. Ten ziołowy lek może stać bardzo długo. Doskonały do chleba, napojów. Pomaga w przeziębieniach, suchym kaszlu, drapaniu w gardle i kłopotach z trawieniem.

1 komentarz

  1. Jak w każdym roku zrobiłem porcję syropu z mniszka lekarskiego. Popularna nazwa tego syropu to „majowy miodek”. Pomaga mi to przetrwać w pełnym zdrowiu do następnego sezonu wiosennego. Polecam używanie syropu zamiast naturalnego miodu. Jest bardzo smaczny.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.