Jednym z poważniejszych problemów społecznych naszych czasów jest coraz mniejszy dostęp do naturalnej, nieprzetworzonej – czyli prawdziwej żywności.
Od chwili pojawienia się człowieka na ziemi, jego organizm właściwie się nie zmienił i wciąż potrzebuje tych samych składników pokarmowych co tysiące lat temu. Wciąż potrzebuje do życia czystej, naturalnej żywności pełnej witamin, minerałów i enzymów. Zmieniła się jednak i to bardzo jakość zjadanego przez niego pożywienia. Dziś niestety człowiek traktuje często swój organizm jako wysypisko spożywczo – farmaceutycznych śmieci. Ulega tendencjom jakie zapanowały w przemyśle spożywczym: jak najmocniej przetworzyć tak, aby było gotowe na stół, nafaszerować jak największą ilością polepszaczy smakowych, konserwantów, aby było smaczne, trwałe i żeby klient znowu produkt kupił.
W dzisiejszym świecie zanieczyszczenie powietrza, wód i gleby jest tak duże, że bardzo trudno o zdrową żywność. Alternatywą jest żywność ekologiczna, lecz dzisiaj nawet ona nie jest całkowicie wolna od toksycznych substancji. Zanieczyszczenia takie jak metale ciężke, dioksyny, węglowodory aromatyczne mogą być podobne w uprawach ekologicznych i konwencjonalnych, ponieważ wpływ źródeł przemysłówych, transportowych i komunalnych jest taki sam dla obu typów rolnictwa. Nawet jeśli rośliny nie są pryskane pestycydami, to mogą pobierać zanieczyszczenia z powietrza i wód gruntowych. Niewątpliwie jednak żywność ekologiczna posiada znacznie mniej substancji toksycznych i z tego powodu jest bardziej bezpieczna dla człowieka. Posiada też w porównaniu z konwencjonalną żywnością nieekologiczną znacznie więcej witamin, minerałów i innych składników odżywczych.
Wybierając żywność ekologiczną wybieramy tzw. „mniejsze zło”, a nawet „dużo mniejsze zło” i z pewnością bardziej na tym skorzystamy, niż jedząc niezdrową, nafaszerowaną chemią, wysoko przetworzoną żywność, stanowiącą ponad 90% zaopatrzenia przeciętnego sklepu. Dlatego warto zadać sobie trochę trudu aby znaleźć w swoim mieście sklep ze zdrową, ekologiczną żywnością. Warto wydać parę groszy więcej, jednak mieć świadomość że to co jemy jest wartościowe. Warto poświęcić trochę czasu na samodzielne przygotowanie posiłku: upieczenie chleba, ugotowanie zupy, przyrządzenia mięsa itp. zamiast kupować tzw. gotowe dania, lub dania typu Fast food.
Czym jest owa żywność ekologiczna?
Jak ją rozpoznać?
Gdzie ja kupić?
O tym dowiecie się w kolejnych postach