zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Żywność ekologiczna

| 0 komentarzy

 

rolnictwoekologiczne_logo1Jeśli nie jest ci obojętne co jesz, jeśli nie chcesz traktować swego organizmu jak wysypiska toksycznych śmieci, jeśli dbasz o swoje zdrowie i stan środowiska w którym żyjesz – masz ALTERNATYWĘ którą jest ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA.

 

Żywność ekologiczna, jak sama nazwa wskazuje to żywność produkowana metodami ekologicznymi czyli:

 

w przypadku upraw roślin:

 

– bez użycia nawozów sztucznych takich jak np. azotany – używane są tylko naturalne nawozy takie jak obornik, kompost, mielone skały.

 

– bez użycia pestycydów, fungicydów, insektycydów oraz innych chemicznych środków ochrony roślin. Rolnicy w pierwszej kolejności starają się zapobiegać pojawieniu się szkodników, np. przez stwarzanie dobrych warunków dla pożytecznych zwierząt zwalczających szkodniki np. ptaków. Jeśli szkodniki już się pojawią, rolnicy stosują do ich zwalczenia naturalne środki biologiczne(np. wyciąg z pokrzywy i innych ziół) lub niszczą chwasty mechanicznie.

 

– uprawy ekologiczne nie są uprawami monokulturowymi. Rolnicy dbają o bioróżnorodność poprzez zachowywanie śródpolnych zadrzewień, zakrzaczeń, strumyków itp.

 

w przypadku hodowli zwierząt:

 

nie podaje się zwierzętom antybiotyków ani hormonów wzrostu, leczenie polega często na profilaktyce

 

-zwierzęta hodowane są w humanitarnych warunkach, mają dostęp do światła słonecznego, wolnego wybiegu, karmione są urozmaiconą, zdrową paszą

 

podczas przetwórstwa:

 

– podczas przetwarzania niektórych produktów ekologicznych stosuje się tylko takie metody technologiczne które w jak najmniejszym stopniu zmieniają pierwotną postać produktu.

 

– w produkcji ekożywności nie stosuje się żadnych konserwantów: dozwolone metody utrwalania to suszenie, kwaszenie, marynowanie, pasteryzacja

 

– produkty ekologiczne wolne są również od składników GMO.

 

Aby dany produkt dostał oznaczenie (certyfikat) świadczący o tym że jest rzeczywiście ekologiczny, musi przejść kontrolę na każdym etapie: od gleby poprzez wzrost rośliny aż po zbiór plonów i ich przetwórstwo. Certyfikaty mogą wydawać tylko specjalne jednostki certyfikujące. W Polsce istnieje dziewięć takich jednostek podległych Ministerstwu Rolnictwa. Są to:

– AGRO BIO TEST Sp. z o.o

– COBICO Sp. z o.o

– BIOEKSPERT Sp. z o.o

– BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o

– EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o

– PGN Sp. z o.o

– POLSKIE CENTRUM BADAŃ I CERTYFIKACJI S.A.

– Centrum jakości AGROEKO Sp. z o.o

– TUV Rheinland Polska Sp. zo.o

 

Jeśli chcesz mieć pewność że produkt który kupujesz jest na 100% ekologiczny, w pierwszej kolejności szukaj na opakowaniu nazwy i numeru jednostek certyfikujących, napisu „Rolnictwo ekologiczne System kontroli WE” lub „produkt rolnictwa ekologicznego”. Na opakowaniu może lecz nie musi pojawić się też logo „Rolnictwo ekologiczne” będące europejskim wyróżnikiem produktów ekologicznych czyli obowiązuje na terenie całej Unii europejskiej.

Czasem pojawia się też znak Stowarzyszenia Rolników Ekologicznych np. Ekoland

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.