zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Domowy ketchup

| 1 komentarz

pomidorki2Byłam kiedyś uzależniona od ketchupu. Jadałam go do wszystkiego: do kanapek, dań głównych, nawet pomidory jadałam z ketchupem. Sprawcą owego ketchupowego nałogu był nie kto inny jak glutaminian sodu. Dziś mogę już bez niego żyć a do niektórych potraw używam zdrowego ketchupu domowego.

6 dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w ćwiartki

1 czerwona papryka

1 mała czerwona cebula obrana i posiekana

1 ząbek czosnku

3 łyżki octu jabłkowego

pół łyżeczki melasy

 

Umieścić wszystkie składniki w średnim garnku i dusić na słabym ogniu przez 45 min. Zdjąć z ognia i po ostudzeniu zmiksować, przetrzeć przez sito usuwając pestki. Ostudzić, przełożyć do miseczki, nakryć i przechowywać w lodówce max. 3 dni. Można sporządzić większą ilość ketchupu. Po ugotowaniu wkładać do słoiczków na ciepło. Słoiczki stawiać do góry dnem aby się zawekowały. Ketchup w słoiczkach można przechowywać dłużej.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.