zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kuchnia ekologiczna – wyposażenie cz II

| 0 komentarzy

kuchnia1

Przyrządy do obróbki warzyw.

Świeże warzywa  odgrywają bardzo ważną role w ekologicznej kuchni, dlatego warto wyposażyć się w dobre przyrządy do ich obróbki.

obieraczka – bardzo ułatwia obieranie marchewki, pietruszki, oraz długich ogórków. Przyda się również do robienia wiórek z parmezanu.

tarka – najzwyklejsza czterostronna, metalowa. W prezencie ślubnym dostaliśmy robot do szatkowania  i tarkowania warzyw. Nacieszyliśmy się nim kilka tygodni. Po prostu za dużo z nim zachodu: złożyć, rozłożyć, dokładnie umyć. Tarka jest poręczniejsza. Łatwo i szybko można ją umyć i zawsze jest pod ręką.

wyciskarka do czosnku – czosnek jest u nas niemal świętym warzywem. Dodajemy go do wielu potraw. Dlatego wyciskarka jest niezbędna. Ważne żeby była solidna. Kupiłam kiedyś z tworzywa sztucznego. Niestety pękła szybciej niż się spodziewałam.

kajarka (rozdrabniarka) do cebuli – doskonałe rozwiązanie dla tych którzy nie lubią płakać przy gotowaniu. Należę do takich osób, więc taką rozdrabniarkę posiadam. Ważne żeby ostrza były naprawdę ostre bo inaczej cebula jest miażdżona a nie krojona.

Noże

Podstawą wyposażenia każdej kuchni są dobre noże. Bez nich ani rusz. Moja znajoma wyznała mi kiedyś że nie znosi gotować. Zmieniła zdanie po zakupie zestawu dobrych, ostrych noży. Bardzo ważna jest jakość noży, dlatego przy ich zakupie nie warto oszczędzać. Będziesz potrzebować następujących noży:

– dużego noża kuchennego z ostrzem ok. 25 cm – do krojenia i siekania

– małego noża z ostrzem ok. 10 cm – do obierania

noża -piłki do krojenia pomidorów i miękkich warzyw

– przyda się również półokrągły nóż do siekania ziół.

Drewniane deski do krojenia

Jeśli masz już noże, musisz mieć jeszcze na czym kroić. Konieczne więc będą deski do krojenia, najlepiej drewniane: duża i gruba (przydatna np. do szatkowania kapusty) oraz mniejsza. Zaraz po kupieniu należy je natrzeć olejem żeby się nie niszczyły. Od czasu do czasu trzeba drewniane deski myć wodą z octem, aby nie dopuścić do rozwoju drobnoustrojów.

Drewniane łyżki

Używam tylko takich; do mieszania w garnku i na patelni, do przewracania. Pod żadnym pozorem nie stosujcie łyżek i chochli z tworzywa sztucznego!…”Mówi dr inż. Lucjan Szuster, szef Ibizo: W kwietniu zgłosił się do nas importer żeby zbadać sprowadzane z Chin łyżki wazowe, łopatki i łyżki cedzakowe. Są one zrobione z tzw. czarnego nylonu – lekkie, estetyczne, bardzo popularne. Zbadaliśmy je, ogrzewając w temp. 95 stopni, tak jakby mieszano nimi gotującą się zupę czy inne dania. Wyniki badań były szokujące. Kuchenne przybory uwalniały 4,4 – diaminodifenylometan (MDA). To amina kancerogenna, której w tego typach produktów nie powinno być. Dawka przekraczała nawet 10 tyś. Razy normy dopuszczalne przez UE.” źródło: Gazeta Wyborcza. Myślę że nie trzeba tego komentować.

Naczynia żaroodporne

Koniecznie potrzebne do różnego rodzaju zapiekanek. Ja stosuje je również do pieczenia mięsa które później na zimno zjadamy jako wędlinę.

Przyrządy do wypieku domowego chleba.

Najzdrowszy chleb to chleb na zakwasie własnego wypieku. Jeśli urządzasz w swojej kuchni mini piekarnię będziesz potrzebować następujących przyrządów do wypieku domowego chleba:

duży litrowy słój do zakwasu

– waga kuchenna (przyda się nie tylko do wypieku chleba)

– sitko do przesiewania mąki

– kratka do studzenia pieczywa

– blachy do pieczenia

Kiełkownica

Zazwyczaj hoduję kiełki w słoiczkach, ale przyznam, że nie zawsze pamiętam o ich przepłukaniu no i kiełki nie zawsze mi się wtedy udają. Praktycznym rozwiązaniem dla wszystkich kiełkolubów jest kiełkownica. Posiada ona system odpowiedniej wentylacji i obiegu wody dzięki czemu kiełkowanie jest naprawdę proste i udaje się za każdym razem. Można w niej hodować 3 rodzaje kiełków naraz.

Młynek do mąki i płatków

Wszyscy którzy nie ufają producentom mąki mogą ją od pewnego czasu zrobić sami we własnej kuchni! Na Polskim rynku pojawiły się młynki do zboża oraz płatkowniki. Mąka zrobiona w ten sposób charakteryzuje się  wysoką jakością, płatki lepiej smakują, jak wszystko co zrobimy sami. Nie posiadam jak na razie tego wynalazku ale w niedalekiej przyszłości zamierzam go zakupić. Ekomłynki możesz zakupić  tutaj.

Zobacz również: Kuchnia ekologiczna – podstawowe wyposażenie cz I.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.