zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99
  • Zdrowo - EKO Quchnia
  • Pysznie - EKO Quchnia
  • Ekologicznie - EKO Quchnia
  • To EKO Quchnia

Smażone balaski z marchewki

| 0 komentarzy

marchewkowe-balaskiDziś miałam apetyt na marchewkę. Przepis na marchewkowe balaski niech będzie rozgrzewką przed akcją „Zdrowie na talerzu”.

6 marchewek z upraw ekologicznych (ok. 500g)

2 jajka „0”

50g mąki

Szczypta sody

Łyżka posiekanej natki pietruszki

Łyżka mielonego kuminu

Łyżeczka sezamu, pieprz, sól, cynamon

Olej do głębokiego smażenia lub masło

Marchew myjemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni. Pieczemy aż będzie bardzo miękka. Studzimy, obieramy i miksujemy na gęste puree. Marchew można ugotować do miękkości w wodzie, trwa to krócej, ale wtedy puree jest mokre i trzeba je odparować. Mąkę mieszamy z przyprawami i sodą, dodajemy puree z marchwi i roztrzepane jajka. Nakładamy łyżką masę marchewkowa na rozgrzany olej i smażymy , aż balaski urosną i się zrumienią. Osuszamy na papierze. Podajemy gorące. Można smażyć na maśle rozgrzanym na patelni, wówczas powstają marchewkowe placuszki.

Balaski są słodko-korzenne, najlepiej smakują z cierpkim kozim jogurtem i z gorzkawymi liśćmi szpinaku usmażonymi z czosnkiem na maśle. Można eksperymentować z różnymi przyprawami: curry, chili, szczypiorkiem i innymi, balaski łatwo przyjmują różne smaki.

Autorem przepisu jest Agnieszka Kręglicka. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Efte Cook Book.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.


Current day month ye@r *