slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Smażone balaski z marchewki | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Smażone balaski z marchewki

| 0 komentarzy

marchewkowe-balaskiDziś miałam apetyt na marchewkę. Przepis na marchewkowe balaski niech będzie rozgrzewką przed akcją „Zdrowie na talerzu”.

6 marchewek z upraw ekologicznych (ok. 500g)

2 jajka „0”

50g mąki

Szczypta sody

Łyżka posiekanej natki pietruszki

Łyżka mielonego kuminu

Łyżeczka sezamu, pieprz, sól, cynamon

Olej do głębokiego smażenia lub masło

Marchew myjemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni. Pieczemy aż będzie bardzo miękka. Studzimy, obieramy i miksujemy na gęste puree. Marchew można ugotować do miękkości w wodzie, trwa to krócej, ale wtedy puree jest mokre i trzeba je odparować. Mąkę mieszamy z przyprawami i sodą, dodajemy puree z marchwi i roztrzepane jajka. Nakładamy łyżką masę marchewkowa na rozgrzany olej i smażymy , aż balaski urosną i się zrumienią. Osuszamy na papierze. Podajemy gorące. Można smażyć na maśle rozgrzanym na patelni, wówczas powstają marchewkowe placuszki.

Balaski są słodko-korzenne, najlepiej smakują z cierpkim kozim jogurtem i z gorzkawymi liśćmi szpinaku usmażonymi z czosnkiem na maśle. Można eksperymentować z różnymi przyprawami: curry, chili, szczypiorkiem i innymi, balaski łatwo przyjmują różne smaki.

Autorem przepisu jest Agnieszka Kręglicka. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Efte Cook Book.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.