zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Mięso – poradnik konsumenta

| 1 komentarz

mieso

W tym tygodniu, jak zapewne zauważyliście dużo piszę o mięsie. Wegetarianie pewnie zgrzytają zębami :). Myślę jednak, że jeśli ktoś nie może się bez mięsa obyć, powinien wiedzieć chociaż jakie mięso wybrać aby wyszło mu  na zdrowie. Dlatego dzisiaj poradnik na  co zwracać uwagę przy zakupie mięsa.

– zapach powinien być neutralnie łagodny do lekko kwaskowatego, w żadnym wypadku nie może być słodkawy ani przenikliwy.

– mięso paczkowane nie może pływać, gdyż świeże mięso dobrej jakości traci mało wody i znajduje się przez to w niemal suchym opakowaniu.

– świeże mięso dobrej jakości jest zwarte i ledwo poddaje się naciskowi palca. Jeśli pozwala się mocno ścisnąc bądź wydaje się gąbczaste, świadczy to o jego niskiej jakości. Takie właściwości bladość, miękkość i wodnistość świadczą często o podwyższonym poziomie hormonu stresu – adrenaliny. Mięso takie kurczy się podczas smażenia, staje się łykowate i ma mdły smak.

– jakość mięsa zdradza nam również jego kolor: wołowina powinna mieć barwę od ciemnoróżowej po głęboko czerwoną,  baranina – od jasno czerwonej po czerwoną, wieprzowina zaś powinna być różowa i mieć jasny połysk. Mięso zbyt ciemne i suche jest równie podejrzane co zbyt jasne i wilgotne.

– tak zwane marmurkowanie jest kolejną oznaką jakości: tak określa się małe żyłki tłuszczu, które równomiernie przebiegają w tkance mięsa.

– cienkie, delikatne włókna mięśniowe przemawiają za tym, że mięso po usmażeniu lub uduszeniu pozostanie również delikatne i będzie rozpływało się w ustach. Zgodnie z ogólną zasadą, im grubsze są włókna mięśniowe, tym bardziej łykowate jest mięso.

Źródło: K. Koele: „Czy wiesz co jesz?”

1 komentarz

  1. hmmm… „kolor miesa powinien byc rozowy”.
    Widac,ze autorka blogu nie widziala nigdy zarznietych zwierzakow w krajach gdzie nie stosuje sie azotynow i azotanow. juz po kilkunastu godzinach trup robi sie siny i to jest naturalny kolor miesa. Rozowa szynka zarznietego tydzien temu zwierzecia znaczy bombe azotanowa. Czym sa azotyny? Szukajcie w google

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.