slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Wywar z opiekanych warzyw | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wywar z opiekanych warzyw

| 3 komentarze

wloszczyzna

     Ten wywar warzywny jest doskonała alternatywą dla kostek bulionowych, bulionów w proszku typu „Jarzynka” zawierających szkodliwy glutaminian sodu. Jest idealny dla osób będących na diecie niskosodowej. Najlepiej przygotować większą ilość tego wywaru aby zaoszczędzić czas później. Wykorzystujemy go jako podstawę zup i dań duszonych. Przechowujemy go w tackach do robienia lodu w zamrażarce. Przepis pochodzi z książki Gillian McKeith „Jesteś tym co jesz- książka kucharska” Wywar z opiekanych warzyw robimy następująco:

6 ząbków czosnku

3 marchwie

2 czerwone cebule

2 pasternaki lub korzenie pietruszki

2 łodygi selera naciowego

1 ziemniak

1 por

2 łodygi Świerzego rozmarynu

2 liście laurowe

Rozgrzać piekarnik do 200 0C.  Umieścić wszystkie składniki na blasze do pieczenia i opiekać przez 45 min. Czosnek wyjąć, a resztę składników przełożyć do dużego garnka. Zalać 1,2 l wody, zagotować i wycisnąć do wywaru czosnek. Zmniejszyć ogień i gotować powoli przez 45 min. Przecedzić przez sito, schłodzić, wlać do pojemników na lód, zamrozić i wywar z opiekanych warzyw gotowy.

Przy dodawaniu do potrawy należy wywar rozcięczyć w proporcji 3 części wody na 1 kostkę.

Ja gotując zupę dodaję 2-3 takie kostki. Smakuje potem wyśmienicie!

    Innym sposobem na zastąpienie jarzynek w proszku lub w kostce jest dodawanie do potraw suszonych warzyw. Kroimy w kawałki o grubości  poniżej 0,5 cm marchew, seler, pietruszkę. Zanurzamy na moment we wrzątku, po czym odcedzamy i układamy na blaszce do pieczenia. Blaszkę umieszczamy w słabo nagrzanym piekarniku i trzymamy tam aż odparuje z warzyw woda. Przechowujemy w słoiczkach.

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.