zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wywar z opiekanych warzyw

| 3 komentarzy

wloszczyzna

     Ten wywar warzywny jest doskonała alternatywą dla kostek bulionowych, bulionów w proszku typu „Jarzynka” zawierających szkodliwy glutaminian sodu. Jest idealny dla osób będących na diecie niskosodowej. Najlepiej przygotować większą ilość tego wywaru aby zaoszczędzić czas później. Wykorzystujemy go jako podstawę zup i dań duszonych. Przechowujemy go w tackach do robienia lodu w zamrażarce. Przepis pochodzi z książki Gillian McKeith „Jesteś tym co jesz- książka kucharska” Wywar z opiekanych warzyw robimy następująco:

6 ząbków czosnku

3 marchwie

2 czerwone cebule

2 pasternaki lub korzenie pietruszki

2 łodygi selera naciowego

1 ziemniak

1 por

2 łodygi Świerzego rozmarynu

2 liście laurowe

Rozgrzać piekarnik do 200 0C.  Umieścić wszystkie składniki na blasze do pieczenia i opiekać przez 45 min. Czosnek wyjąć, a resztę składników przełożyć do dużego garnka. Zalać 1,2 l wody, zagotować i wycisnąć do wywaru czosnek. Zmniejszyć ogień i gotować powoli przez 45 min. Przecedzić przez sito, schłodzić, wlać do pojemników na lód, zamrozić i wywar z opiekanych warzyw gotowy.

Przy dodawaniu do potrawy należy wywar rozcięczyć w proporcji 3 części wody na 1 kostkę.

Ja gotując zupę dodaję 2-3 takie kostki. Smakuje potem wyśmienicie!

    Innym sposobem na zastąpienie jarzynek w proszku lub w kostce jest dodawanie do potraw suszonych warzyw. Kroimy w kawałki o grubości  poniżej 0,5 cm marchew, seler, pietruszkę. Zanurzamy na moment we wrzątku, po czym odcedzamy i układamy na blaszce do pieczenia. Blaszkę umieszczamy w słabo nagrzanym piekarniku i trzymamy tam aż odparuje z warzyw woda. Przechowujemy w słoiczkach.

3 Komentarze

  1. Domyślam się, że warzywa muszą być obrane i pokrojone? Czy opiekamy je i gotujemy w całości?

  2. Tak, warzywa maja być obrane i pokrojone w większe kawałki

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.