Ten wywar warzywny jest doskonała alternatywą dla kostek bulionowych, bulionów w proszku typu „Jarzynka” zawierających szkodliwy glutaminian sodu. Jest idealny dla osób będących na diecie niskosodowej. Najlepiej przygotować większą ilość tego wywaru aby zaoszczędzić czas później. Wykorzystujemy go jako podstawę zup i dań duszonych. Przechowujemy go w tackach do robienia lodu w zamrażarce. Przepis pochodzi z książki Gillian McKeith „Jesteś tym co jesz- książka kucharska” Wywar z opiekanych warzyw robimy następująco:
6 ząbków czosnku
3 marchwie
2 czerwone cebule
2 pasternaki lub korzenie pietruszki
2 łodygi selera naciowego
1 ziemniak
1 por
2 łodygi Świerzego rozmarynu
2 liście laurowe
Rozgrzać piekarnik do 200 0C. Umieścić wszystkie składniki na blasze do pieczenia i opiekać przez 45 min. Czosnek wyjąć, a resztę składników przełożyć do dużego garnka. Zalać 1,2 l wody, zagotować i wycisnąć do wywaru czosnek. Zmniejszyć ogień i gotować powoli przez 45 min. Przecedzić przez sito, schłodzić, wlać do pojemników na lód, zamrozić i wywar z opiekanych warzyw gotowy.
Przy dodawaniu do potrawy należy wywar rozcięczyć w proporcji 3 części wody na 1 kostkę.
Ja gotując zupę dodaję 2-3 takie kostki. Smakuje potem wyśmienicie!
Innym sposobem na zastąpienie jarzynek w proszku lub w kostce jest dodawanie do potraw suszonych warzyw. Kroimy w kawałki o grubości poniżej 0,5 cm marchew, seler, pietruszkę. Zanurzamy na moment we wrzątku, po czym odcedzamy i układamy na blaszce do pieczenia. Blaszkę umieszczamy w słabo nagrzanym piekarniku i trzymamy tam aż odparuje z warzyw woda. Przechowujemy w słoiczkach.
3 Komentarze
Skomentuj