zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Legalny kawior smakuje lepiej – projekt WWF Polska

| 1 komentarz

kawiorJesiotr, bieługa, sterlet, siewruga- wszystkie te gatunki ryb należą do rodziny jesiotrokształtnych, której przedstawiciele już od ponad 200 000 mln lat zamieszkują wody naszej planety. Mogą dożywać nawet 100 lat i osiągać imponującą wagę 2 ton! Niestety, ich nielegalne odławianie dla pozyskania kawioru sprawia, że te żywe skamieliny mogą już w niedługiej przyszłości zniknąć z powierzchni Ziemi.

Chociaż na rynku spotkać można wiele produktów sprzedawanych pod nazwą „kawior”, tylko ikra ryb jesiotrokształtnych służy do produkcji prawdziwego kawioru. Za najlepszy na świecie uważa się kawior pochodzący z populacji zamieszkujących Morze Kaspijskie. Cena kawioru z bieługi sięga nawet 10 000 GBP za 1 kg! Ten przysmak smakoszy może jednak już niedługo zniknąć ze stołów. Ze względu na ogromne zyski, jakie przynosi międzynarodowy handel kawiorem, ryby z Morza Kaspijskiego są przeławiane a nieefektywne plany zarządzania oraz brak stałej kontroli połowów dodatkowo ograniczają możliwości ochrony zagrożonych wyginięciem gatunków jesiotrokształtnych.

Z uwagi na potrzebę ochrony ryb, z których pozyskuje się kawior, wszystkie gatunki jesiotrowatych i łopatonosowatych od 1998 roku wymienione są w załącznikach do Konwencji o Międzynarodowym Handlu Dzikimi Zwierzętami i Roślinami Gatunków Zagrożonych Wyginięciem (Konwencja Waszyngtońska tzw. CITES) Oznacza to, że handel kawiorem pochodzący od wszystkich gatunków ryb jesiotrowatych i łopatonosowatych regulowany jest przepisami CITES. Powszechnie spotykane nazwy handlowe gatunków kawioru to między innymi kawior z: bieługi, jesiotra, siewrugi, kaługi, osiotra, łopatonosa, wiosłonosa, szypa i starleta. Kontrolą CITES objęte są wszystkie okazy jesiotrowatych i łopatonosowatych, ich części i produkty (pochodne), a więc kawior, mięso, skóry, żywe okazy, zapłodniona ikra, chrząstki i klej chrzęstny. CITES objęty jest także kawior prasowany, pasteryzowany i najczęściej eksportowany kawior małosolny.

Niestety znaczna część kawioru na polskim rynku pochodzi z przemytu. Dlatego warto dowiedzieć się, jak rozpoznać legalny kawior.

Pamiętaj! Według polskiego prawa zarówno sprzedaż, jak i kupno nielegalnego kawioru to przestępstwo!

Wybieraj mądrze dla dobra przyrody! Dowiedz się więcej:

Dowiedz się jak rozpoznać legalny kawior – Ulotka dla konsumentów

1 komentarz

  1. W tekScie o kawiorze jest link: „dowiedz się, jak rozpoznać prawdziwy kawior”, a po wejściu jest o wszystkim, tylko nie o kawiorze!? z poważaniem, górol Zeflik Z Beskidu Śląskiego

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.