zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Czy żywność ekologiczna ma wpływ na nasze zdrowie?

| 0 komentarzy

warzywkaCzy żywność ekologiczna jest zdrowa? Czy jest po prostu mniej szkodliwa? Oczywiście zdania są podzielone. W wielu publikacjach znalazłam informację, że „ nie przeprowadzono wystarczającej liczby badań naukowych potwierdzających, że żywność z upraw i hodowli ekologicznych wpływa pozytywnie na zdrowie człowieka”.Przede wszystkim wielu ludzi, w tym lekarzy bagatelizuje rolę zdrowej diety w leczeniu różnych chorób. A przecież już Hipokrates mawiał „niech jedzenie będzie lekarstwem…”

Musi to być jednak jedzenie dobrej jakości czyli zawierające odpowiednie ilości witamin, makro i mikro elementów, dobrej jakości białek, węglowodanów i tłuszczy. Musi też być wolne od toksycznych substancji takich jak np. różnego rodzaju pestycydy, stymulatory wzrostu czy antybiotyki.  Obecnie taką żywnością jest tylko i wyłącznie żywność ekologiczna. Żywność produkowana metodami konwencjonalnymi zawiera obecnie znacznie mniej cennych dla życia składników, niż 30 lat temu. Co związane jest przede wszystkim z wyjałowieniem gleby, a także procesami przetwarzania.

Jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych są niedobory składników odżywczych. Wystarczy więc logicznie się zastanowić i połączyć fakty. Skoro witaminy i minerały odgrywają kluczową rolę we wszystkich procesach życiowych, a ich niedobór powoduje choroby, to uzupełnienie tych niedoborów poprzez jedzenie bogatej w nie żywności ekologicznej powinna przynajmniej pomagać w leczeniu niektórych chorób a także zapobiegać im.

Przykładem wpływu organicznej żywności na zdrowie człowieka jest Terapia Gersona. Celem terapii jest walka z przyczyną a nie skutkiem choroby. Według nieżyjącego już Dr Gersona, głównymi przyczynami chorób przewlekłych, w tym raka są: zanieczyszczenie organizmu toksynami (toksemia) oraz niedobory składników pokarmowych. Obie przyczyny są skutkiem współczesnego, dalekiego od naturalnego sposobu życia. Obie są związane ze współczesną dietą i zanieczyszczeniem środowiska.

Odpowiedzią Terapii Gersona na niedobory w organizmie jest podanie pacjentowi maksymalnej ilości możliwie najlepszego pożywienia. Są to głównie świeżo wyciśnięte soki z warzyw i owoców z upraw ekologicznych. Pacjent stosujący pełną kurację przyjmuje dziennie 13 szklanek specjalnie przygotowanego soku. Taka dawka soków to prawdziwy zastrzyk ogromnej ilości witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i enzymów. Ciało pacjenta jest wprost zalewane odżywczym płynem. Oprócz soków chory otrzymuje codziennie trzy pełne, smakowite, wegetariańskie posiłki. Sok z organicznych warzyw i owoców pełni jeszcze inną funkcję. Wypiera on z komórek toksyny do krwiobiegu który z kolei transportuje je do wątroby. Nadmierna ilość toksyn w wątrobie musi być w jakoiś sposób usunięta. Pomaga w tym lewatywa z organicznej kawy.

Więcej na temat terapii Gersona na stronie „Terapia Gersona” z której to zaczerpnęłam powyższe informacje.

Produkty zalecane w terapii Gersona możesz kupić w sklepie internetowym Bioantidotum.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.