To jest zdecydowanie moja ulubiona zupa. Jest tak smaczna że mogłabym od razu jeść cały garnek i najchętniej z nikim bym się nią nie podzieliła. Szczególnie polecana na zimę ponieważ fajnie rozgrzewa, ale smakuje równie dobrze w deszczowe dni lata.Składniki:
Szklanka czerwonej soczewicy
1 duża marchew
kawałek selera
cebula
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
puszka pomidorów lub 2 średnie świeże pomidory
łyżka masła
łyżka octu winnego
sól, pieprz, łyżeczka cukru
oregano
majeranek
Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny. Cebulkę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub łyżce oliwy. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, namoczoną wcześniej soczewicę, marchewkę, seler. Gotujemy 10 min. Dodajemy podsmażoną cebulkę, pomidory po czym gotujemy jeszcze 5-10 min. Na koniec dodajemy przyprawy i łyżkę octu winnego. Najlepiej smakuje z ciemnym, pełnoziarnistym chlebem z masłem….
Przepis dołączam do mojej akcji kulinarnej „Zdrowie na talerzu”
Pingback: Zupa z soczewicy | Kiszone mandarynki