zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zupa z soczewicy

| 8 komentarzy

zupazsoczewicyTo jest zdecydowanie moja ulubiona zupa. Jest tak smaczna że mogłabym od razu jeść cały garnek i najchętniej  z nikim bym się nią nie podzieliła. Szczególnie polecana na zimę ponieważ fajnie rozgrzewa, ale smakuje  równie dobrze w deszczowe dni lata.Składniki:

Szklanka czerwonej soczewicy

1 duża marchew

kawałek selera

cebula

3 ząbki czosnku

2 listki laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

puszka pomidorów lub 2 średnie świeże pomidory

łyżka masła

łyżka octu winnego

sól, pieprz, łyżeczka cukru

oregano

majeranek

Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny. Cebulkę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub łyżce oliwy. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, namoczoną wcześniej soczewicę, marchewkę, seler. Gotujemy 10 min. Dodajemy podsmażoną cebulkę, pomidory po czym gotujemy jeszcze 5-10 min. Na koniec dodajemy przyprawy i łyżkę octu winnego. Najlepiej smakuje z ciemnym, pełnoziarnistym chlebem z masłem….

Przepis dołączam do mojej akcji kulinarnej „Zdrowie na talerzu”

8 Komentarze

  1. Pingback: Zupa z soczewicy | Kiszone mandarynki

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.