zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pasztet drobiowo – marchewkowy

| 0 komentarzy

pasztetWłaśnie przygotowuję prowiant na weekendowy wypad na żagle. Mielonki i pasztety w puszcze oraz chińskie zupki zdecydowanie są nie dla nas. Wole poświęcić trochę czasu i zabrać ze sobą coś pysznego i wolnego od chemicznego świństwa..Przede mną jeszcze pieczenie chleba i przygotowanie ogórków małosolnych. Dlatego przygotowania zaczynam już dzisiaj:)

Składniki:

– 3 udka z ekologicznych kurcząt

– 4 duże marchewki

– 1 seler

– 2 cebule

– 2 jajka „0″

– 1 kajzerka

– otręby żytnie BIO

przyprawy: sól, pieprz, 3 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, majeranek, gałka muszkatołowa

Udka ugotować wraz z obranymi warzywami, listkami laurowymi i zielem angielskim. Po ostygnięciu oddzielić mięso od kości i zmielić przez maszynke do mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Bułkę namoczyć w wywarze z kurczaka, dodać do mięsa z warzywami podobnie jak jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i otrębami żytnimi. Włożyć masę do blachy i piec około 60 min. w tem.180 stopni. Do masy wyłożonej w blasze  można wcisnąć jeszcze małe marchewki i/lub zielone oliwki.

Przepis dołączam do mojej akcji „Zdrowie na talerzu”

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.